PODÍVEJTE SE: Jak probíhala návštěva Miloše Zemana v Afghánistánu

Praha - Prezident Miloš Zeman se v noci na dnešek vrátil z dvoudenní návštěvy Afghánistánu. Byla to historicky první návštěva hlavy českého státu v této zemi, kde stále probíhá válka mezinárodního společenství s islámskými povstalci z hnutí Taliban. Kromě politických jednání přijel Zeman hlavně za českými vojáky na základnách v Kábulu a v Bagrámu. S prezidentem byl v Afghánistánu i reportér České televize Karel Rožánek. O průběhu návštěvy natočil reportáž.

Kamerou ČT: Zemanova návštěva v Afghánistánu (zdroj: ČT24)

Bezpečnostní situace je v afghánském hlavním městě Kábulu nejhorší za posledních 5 let. Neprůstřelná vesta a helma proto byly od začátku povinným vybavením i pro prezidenta, který se přemisťoval pouze americkým vrtulníkem. Podle zpravodajských informací totiž jezdí v Kábulu několik aut plných výbušnin, které řídí sebevražední atentátníci čekající pouze na vhodný cíl. Jeden z nich se odpálil dnes ráno u autobusu plného afghánských vojáků. Čtyři z nich explozi nepřežili. „Riziko pozemního přesunu vozidly by bylo pro naši ochrannou službu neúnosné,“ řekl České televizi ředitel ochranné služby prezidenta Petr Dongres.

O Zemanovu bezpečnost se v Afghánistánu staraly desítky ochránců a vojáků, včetně elity ze skupiny speciálních sil z Prostějova. Kvůli možnému teroristickému útoku bylo až do odletu na návštěvu informační embargo. Ve chvíli, kdy se prezident přesouval z Kábulu na základnu v Bagrámu, se ale přesto v českých médiích informace objevila. „Zveřejnění takovéto informace v průběhu návštěvy nebo před ní je vždycky operačním rizikem,“ konstatoval náčelník Generálního štábu Armády ČR Petr Pavel, který prezidenta na cestě doprovázel.

S Karzajem si dal Zeman pracovní oběd, vojákům přivezl klobásky

Bezpečnostní opatření provázelo i setkání s afghánským prezidentem Hámidem Karzajem. Afghánská ochranka novinářům nepovolila klást žádné otázky. Schůzka v prezidentském paláci v centru Kábulu trvala přes půl druhé hodiny, většinu času spolu byly hlavy států na pracovním obědě.

Prezident ale přijel především podpořit české vojáky a přivezl jim také dárky. „Jsou tam klobásky a také vitaminy,“ komentoval obsah tašky s regionálními potravinami. V Afghánistánu je nyní na základnách v Kábulu a Bagrámu 300 českých vojáků. Zeman chce, aby Češi v zemi dál zůstali. Měli by podle něj trénovat afghánskou armádu a policii. „Přímo by nezasahovali do bojů,“ dodal. Některé země jako Francie, Kanada nebo Polsko ale naopak chtějí stahování svých jednotek z Afghánistánu urychlit.