Chládek chce přidat učitelům, Brabec se zaměří na Šumavu

Praha – Premiér Bohuslav Sobotka dnes uvedl do úřadu tři nové a zároveň poslední ministry nové vlády. Jako první převzal dopoledne svůj úřad ministr životního prostředí Richard Brabec z hnutí ANO. Jeho prioritou je pokračovat v projektu Zelená úsporám, zaměřit se chce ale i na zákon o NP Šumava. Sobotka následně uvedl Marcela Chládka z ČSSD na ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. Chládek chce především zvýšit platy učitelů, zaměří se ale i na efektivní čerpání prostředků na sport a zvažuje také vyhlašování zadání státních maturit v televizi či rozhlase. Poslední byl do funkce uveden ministr kultury Daniel Herman z KDU-ČSL, jeho resort by se měl především zasloužit o pozdvižení úrovně společnosti, uvedl.

Mezi prioritami ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) je efektivnější čerpání evropských dotací. Zabývat se chce i zákonem o NP Šumava. „Jedna z mých prvních cest povede na Šumavu,“ uvedl Brabec. Cílem bude i personální stabilizace resortu, chce získat odborníky, kteří v minulosti resort opustili, vymění také všech pět náměstků. „V projektu Zelená úsporám budeme pokračovat a budeme se snažit získat více peněz,“ dodal Brabec. Mezi další priority ministra životního prostředí patří i prosazení nové strategie na zadržování vody v krajině, otázka regulace vodárenství či kvalita ovzduší. Premiér Sobotka zdůraznil i nutnost dotažení novely zákona o posuzování vlivu na životní prostředí EIA.

  • Na otázku novinářů se Brabec ještě jednou vyjádřil k přezdívce Brabenec (více zde): „Brabec už mi zjevně nikdo nikdy na vládě neřekne…Takže jsem Brabenec a dokonce jsem slyšel i o Ferdovi, je to pořád lepší než brouk Pytlík. Ale myslím, že pro resort životního prostředí je to docela dobrá kvalifikace. Ale Brabec taky nebyl špatný,“ dodal.
Richard Brabec
Zdroj: Libor Zavoral/ČTK

Chládek investuje do školství, chce přidat učitelům

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy převzal Marcel Chládek (ČSSD). Do resortu chce přinést především stabilitu. Chce pokračovat v reformě školství, jednou z priorit je předškolní vzdělávání. Podle Sobotky by měl nový ministr klást důraz i na učňovské školství a jednou z priorit by mělo být dokončení novely vysokoškolského zákona. Chládek by jej rád předložil sněmovně ještě letos. V platnost chce uvést také kariérní řád, v rámci kterého by se zvýšily platy učitelů (ze současných 26 tisíc na 28 tisíc korun), ale i platy školníků či kuchařek v jídelnách. Podle předsedy koaliční strany ANO Andreje Babiše ale není zvyšování platů v tuto chvíli dobrý nápad. Nová vláda by podle něj měla nejprve ukázat, kde bude šetřit.

Chládek chce pro příští rok žádat o tři až pět miliard korun navíc: „Jednu až dvě miliardy na předškolní zařízení, jeden a půl miliardy na platy učitelů, 300 milionů chci navýšení na pomůcky a vzdělávání učitelů,“ uvedl s tím, že pro vysoké školy počítá s navýšením 700 milionů korun. Peníze na školky by měly jít do národního fondu, ze kterého by si mohly obce brát na rozšíření kapacit školek bezúročnou půjčku. 

Podle premiéra Sobotky škrty na ministerstvu školství vláda realizovat nehodlá. Investice do této oblasti jsou podle něj naprosto klíčové. „Bez finančních prostředků nebudeme konkurenceschopní,“ prohlásil Chládek s tím, že jedním ze zdrojů jsou evropské fondy. Způsobem je ale i šetření, třeba na restrukturalizaci odborného školství nebo na státní maturitě. „Ta by podle mého názoru mohla být mnohem efektivnější a levnější,“ řekl Chládek. Zpoplatňovat vzdělávání ale vláda podle Sobotky neplánuje. „Doufám, že se nám podaří dostat školství mezi prioritní resorty,“ ukončil Chládek s tím, že dosáhnout chce také transparentního čerpání prostředků do sportu.

Ministr školství Marcel Chládek v Událostech, komentářích:

„S panem ministrem Babišem budu jednat sám osobně a budu se ho snažit přesvědčit o tom, jak je důležité dát finanční prostředky do školství… Já doufám, že když panu Babišovi osvětlím, jaké jsou platy v českém školství, tak pochopí, že není možné, aby nepedagogičtí pracovníci dělali za minimální mzdu a zároveň vysokoškolsky vzdělaní pedagogové za něco málo přes dvacet tisíc.“

Rozvážet maturity stěhovací firmou je trapné, můžou se vyhlásit v médiích

V oblasti státní maturity plánuje nový ministr nejprve zrevidovat stávající podobu, a to včetně jejího financování, neboť je podle něj výrazně předražená. Změnu pak hodlá provést také v samotné podobě tzv. zkoušky z dospělosti. V pořadu Události, komentáře přiznal, že zvažuje i variantu vyhlašovat zadání státní maturity prostřednictvím televize nebo rozhlasu. „Testová část by měla přejít do digitální podoby. Myslím si, že v dnešní době rozvážet stěhovací firmou v papírové podobě je trapné. Zároveň bych chtěl, aby se snížila administrativa a náročnost administrativy na ředitele škol a učitele,“ představil své plány novopečený ministr.

Chládek by chtěl prosadit i změny ve jmenování profesorů. Chtěl by z novely odstranit pasáž, která umožňuje předsedovi Senátu navržené profesory nejmenovat. Pokud by s touto úpravou vysoké školy souhlasily, mohla by novela do měsíce či dvou projít a více než 80 čekatelů by se dočkalo nejvyššího akademického titulu. Další alternativa by byla, že by si profesory jmenovali přímo rektoři. Profesorský titul by pak byl vázán na konkrétní školu, která jej udělila. "Mám určité obavy, jedna obava je o kvalitu profesorů, protože se nám
rozrostou jak houby po dešti," upozornil Chládek.

Uvádění ministrů do úřadů uzavřel šéf resortu kultury za KDU-ČSL Daniel Herman. Jeho cílem je pozvednout úroveň společnosti po stránce intelektuální, mravní i estetické. Zároveň se vyjádřil i k penězům, které se podařilo vyčlenit právě na kulturu. Podle Hermana se jedná o jedno procento z rozpočtu, což je podle něj evropský standard. Nyní ministerstvo kultury hospodaří s 9 miliardami, v budoucnu by to mělo být 12 miliard. „Ani kultura nemůže žít pouze z vůně květin,“ dodal k otázce financí Herman. Podle premiéra Bohuslava Sobotky by měl nový ministr kultury dotáhnout do konce rekonstrukci Národního muzea.

V předchozích dnech převzala svůj úřad většina ministrů

Prezident Zeman jmenoval Sobotkovu vládu ve středu a v předchozích dvou dnech šéf sociálních demokratů uvedl do úřadu zbytek ministrů. Sobotkova vláda tak střídá úřednickou vládu Jiřího Rusnoka, která byla v čele státu od loňského července. V pondělí má nová vláda na programu další jednání. Ministři mají rozhodnout, které zákony po svých předchůdcích převezmou a které skončí pod stolem. V úterý je pak čeká přesazení ve sněmovně z lavic poslanců do těch vládních. O důvěru by mohl kabinet požádat sněmovnu kolem 18. února.