Meteorologové hlásí jaro: Zřejmě bude platit „svatý Valentýnek, jara tatínek“

Praha – Teplé počasí vydrží celý příští týden, odpolední maxima mohou postupně vyšplhat až k 11 stupňům Celsia. Obloha však bude zatažená s občasným deštěm, na horách pak má sněžit. Uvádí to předpověď Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

V sobotu se budou denní teploty pohybovat mezi pěti až devíti stupni, v neděli mezi třemi až sedmi. Pod nulu může rtuť teploměru klesnout jen v noci, nebude ale chladněji než minus dva stupně Celsia. Oblačné nebe doplní občasný déšť, v neděli začne ve vyšších polohách sněžit.   

Podobné počasí má panovat i po většinu příštího týdne. Nejvyšší denní teploty budou mezi třemi až osmi stupni, v noci pak můžou klesat k minus třem stupňům. Meteorologové očekávají zataženo s deštěm, přeháňkami či mlhami. Sněhové přeháňky se vyskytnou od 600 metrů nad mořem.   

„V závěru období velká oblačnost, srážky místy,“ hlásí ČHMÚ s tím, že v polovině února se může rtuť vyšplhat až na 11 stupňů Celsia. Mohla by se tak naplnit pranostika na 14. února, která říká „svatý Valentýnek, jara tatínek“. Výjimečně teplý byl přitom už leden. Průměrná teplota byla 0,7 stupně, což je o 2,5 stupně víc než dlouhodobý průměr pro toto období.

Předpověď počasí pro nejbližší dny (zdroj: ČT24)