Nezvěte Janukovyče, žádá petice Zemana. Hradu jde o demokracii

Praha - Občanské iniciativy požadují po prezidentovi Zemanovi, aby zrušil pozvání ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče do České republiky. Po poledni předali zástupci iniciativ, mezi které patří i občanské sdružení Chceme demokratickou Ukrajinu nebo Bez komunistů.cz, na Hradě petici se zhruba 1,5 tisíci podpisy. Pod výzvou lze najít např. jména režiséra Jiřího Menzela, režiséra a producenta Václava Marhoula, hudebníka Davida Kollera či zpěvačky Lenky Dusilové, dokumentaristky Heleny Třštíkové nebo exministra Martina Bursíka. Kancelář prezidenta republiky pozvání Janukovyče zdůvodňuje tím, že Zemanovým zájmem je podpořit proevropské směřování Ukrajiny.

Podle Petra Marka z iniciativy Bez komunistů.cz apeluje výzva na hlavu státu, aby učinila vše k návratu Ukrajiny k demokratickému řádu. Připouští, že Janukovyč byl zvolen v demokratických volbách, byť při tehdejších volbách se mezinárodní pozorovatelé neubránili výhradám. „Co pro nás bylo určujícím impulzem pro tuto iniciativu, byli první mrtví na demonstracích v Kyjevě… A především přijetí takzvaných pendrekových zákonů,“ uvedl Petr Marek.

Podotknul, že zákony přijal ukrajinský parlament dva dny před výročím smrti Jana Palacha. „V mnohém jsou ještě horší, než které komunisti přijali v roce 1969 u nás po smrti Jana Palacha,“ zmínil Marek. Třeba opatření, podle něhož v za sebou jedoucí koloně aut můžou být od šestého (auta v pořadí) dále vozy zabaveny, považuje za „čistého Orwella“. „Jde přece o to svobodu a demokracii hájit, a když někdo dostane ve volbách mandát, nemůže si dělat poté, co se mu zachce,“ zdůraznil Petr Marek.

Protest proti návštěvě Viktora Janukovyče (zdroj: ČT24)

Jde nám o politické řešení ukrajinské krize, reaguje Kmoníček

Ředitel Zemanova zahraničního odboru Hynek Kmoníček nepovažuje Janukovyčovo pozvání za jakýkoli akt podpory ukrajinského prezidenta. „Jde prostě o pokračování dialogu, který s ním český prezident vede,“ vysvětlil s tím, že i demonstranti usilují o demokratický rozhovor s Janukovyčem. „Je pro nás dost důležité, aby Ukrajina neztratila svou evropskou vizi,“ prohlásil Kmoníček. Jde jen o pokračování v roli výrazného hráče východního partnerství, Česká republika může podle Kmoníčka ukázat východoevropským zemím, že jejich proevropské směřování se jim v budoucnu vyplatí.

„V komunikaci s ukrajinskou stranou bylo jasně zdůrazněno, že předpokládáme politické řešení situace, nikoli za použití síly… Očekáváme nějakou politickou dohodu mezi dvěma silami Ukrajiny,“ dodal Kmoníček. Rovněž uvedl, že z české strany existuje požadavek na zrušení kontroverzních zákonů.

Podle Kmoníčka je třeba hovořit i s představiteli opozice, jen nezná představitele, který by zastupoval celou ukrajinskou opozici. Kancelář Pražského hradu podle Kmoníčkových slov spolupracuje s ministerstvem zahraničí na vyhodnocení vhodného reprezentanta.

Hynek Kmoníček: Prezident chce vést s Janukovyčem dialog (zdroj: ČT24)