Policie zatkla a obvinila lobbistu Rittiga

Praha – Policisté zatkli a obvinili vlivného lobbistu Ivo Rittiga. Podle informací MF DNES to souvisí s výrobou jízdenek pro pražský dopravní podnik. Rittiga, který žije střídavě v Česku a v Monaku, zatkli policisté ve čtvrtek ráno v Praze. Nadační fond proti korupci loni tvrdil, že z každé prodané jízdenky putuje část peněz přes firmy v daňových rájích právě k Rittigovi – ten to ovšem už dříve v rozhovoru pro ČT odmítl. Spolu s Rittigem dnes byli zatčeni další tři lidé - podle informací ČT je mezi nimi i Rittigův advokát David Michal. Původně ČT uvedla, že měl být zatčen také bývalý generální ředitel dopravního podniku Martin Dvořák, ten ale v rozhovoru pro Aktuálně.cz informaci popřel.

Pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová nechtěla k případu poskytovat bližší informace. „Současné důkazní stadium umožnilo zahájit vyšetřování proti čtyřem osobám, které jsou v současné chvíli v pozicích zadržených obviněných. (…) Jedná se o trestný čin legalizace výnosů z trestné činnosti a mohu potvrdit, že tato kauza souvisí s pražským dopravním podnikem.“ 

Žalobci zatím nevědí, jestli budou žádat pro zadržené vazbu. Podle Bradáčové se akce
připravovala několik měsíců a kromě protikorupční policie na ní pracoval i protimafiánský útvar. Zadržení Rittiga a jeho advokáta Davida Michala potvrdili další advokáti, kteří Rittiga zastupují – ve vyjádření pro média napsali, že k jeho zatčení nevidí žádný důvod.

Mezi dalšími obviněnými mají být kromě Davida Michala i jednatel tiskárny Neograph Jan Janků a lobbistův obchodní partner Peter Kmeť. Oba jsou bývalí vysocí představitelé předlistopadové státní bezpečnosti a vždy odmítali, že by měli s Rititgem úzké vazby. Kvůli předraženým jízdenkám obvinila už loni protikorupční policie pět lidí - byl mezi nimi i bývalý generální ředitel pražského dopravního podniku Martin Dvořák.

K Rittigovi měly jít peníze přes Panenské ostrovy

Podle dokumentů Nadačního fondu proti korupci (NFPK) měl lobbista z jízdenek prostřednictvím firmy na Panenských ostrovech získat desítky milionů korun. Policie Rittigovu roli ve finanční chobotnici pražského dopravního podniku prověřovala od roku 2012, obviněn byl ale až nyní. 

Jízdenky pro DPP tiskla společnost Neograph. Podle zjištění NFPK ale získala zakázku jen pod podmínkou, že polovinu z ceny každého lístku odvede na Panenské ostrovy firmě Cokeville Assets. Právě smlouva mezi Cokeville Assets a Ivo Rittigem potom podle protikorupčního fondu naznačovala, že by měsíčně měly čtyři miliony korun končit právě u pražského lobbisty s trvalým bydlištěm v Monaku. 

Policie je podle serveru lidovky.cz přesvědčena, že obvinění fungovali jako organizovaná skupina, která ovládala papírnu Neograph již od roku 2007, tedy v době podepsání nevýhodné smlouvy s dopravním podnikem. Vedle Rittiga, Janků, Kmetě a právníka advokátní kanceláře MSB Legal Davida Michala jde podle policejního protokolu, do něhož lidovky.cz nahlédly, i o právníka téže advokátní kanceláře Marka Stubleyho, na něhož je kvůli pobytu v zahraničí vydán zatykač. 

Hlavním trumfem jsou podle obvinění dva prostorové odposlechy z března 2012. Zaznamenaly schůzky, na nichž pětice řeší fungování papírny. Muži chtěli údajně ovládnout valnou hromadu firmy, prodloužit smlouvu s dopravním podnikem nebo vylepšit pochroumaný mediální obraz tendru na jízdenky, tvrdí lidovky.cz. Vyšetřovatelé ve sdělení obvinění údajně tvrdí, že Rittig měl v dopravním podniku svého člověka, který ho informoval o dění uvnitř.  

Rittig ovšem jakoukoli vazbu na pražský dopravní podnik odmítá. „Nestojím za žádnou firmou, která měla provize na dopravním podniku, ani jsem neorganizoval jakýkoli příběh, co se týče lístků,“ uvedl loni v létě v rozhovoru pro ČT. Neograph už pro dopravní podnik jízdenky netiskne, smlouvu dopravní podnik ukončil v roce 2011. Od roku 2012 tiskne pražské jízdenky Státní tiskárna cenin.  

S Rittigem ve středu natáčel reportér ČT Jiří Hynek: „Skutečně řekl, že očekává, že by mohl být zatčen – že má ty obavy. Dalo by se říct, že čekal, že se ta smyčka kolem něj utahuje.“ Podle Hynka ale Rittig čekal zatčení spíše v souvislosti s kauzou Nagyová. Policie podle něj také při rozkrývání finančních toků spolupracovala i s americkou FBI.  

Rittig jednou z hlavních postav i v kauze Nagyová

Lobbista se ocitl v hledáčku policistů i loni na jaře, při rozsáhlé razii Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) kriminalisté prohledávali i jeho pražské sídlo, přičemž hlavní linie celého vyšetřování směřovala k prorůstání podnikatelských struktur do financí hlavního města. Jednou z osob, na které se policie zaměřila, byl právě Rittig. Policie vyšetřovala podezření, že spolu s lobbistou Romanem Janouškem, podnikateli Peterem Ďuricou, Jiřím Tomanem (bývalí vysocí úředníci pražského magistrátu) a bývalým státním zástupcem Liborem Grygárkem manipuloval s veřejnými zakázkami a ovlivňoval vyšetřování některých kauz.

Také tyto informace ale Rittig v dřívějším rozhovoru pro Českou televizi odmítl. „V mém příběhu jsem spojován s lidmi, které jsem nikdy neviděl. S panem Janouškem jsem se za poslední dva roky viděl jednou a s panem Grygárkem asi třikrát,“ podotkl. Za červnovou razií vidí machinace pražských podnikatelských skupin. 

Z nedávno zveřejněného textu žalobce Ištvana pro Ústavní soud však plyne řada nových
informací o snaze ovlivňovat nejen zakázky, ale i justici. Z náznaků vyplývá, že se Rittig mohl s bývalým náměstkem ministra vnitra Michalem Morozem domlouvat na opětovném dosazení Vlastimila Rampuly do čela vrchního zastupitelství – to vše prý navíc za dozoru Jany Nagyové, pravé ruky expremiéra Nečase.  

Policie Rittiga prošetřuje také kvůli zakázce na zpracování etického kodexu v Lesích ČR, za které lobbistova firma inkasovala 1,5 milionu. Podle protikorupčního fondu potom měla pražská Nemocnice Na Homolce nevýhodně pronajmout jedné z firem napojených na Rittiga sklad na léky, a přijít tím o stamiliony korun. „Jako Ivo Rittig prohlašuju, že nestojím za žádnou firmou nebo aktem, který by obchodně nebo jakkoliv zasahoval do dění na Homolce,“ říká sám lobbista. „Dokonce jsem kvůli tomu na Homolku přestal chodit a raději se chodím léčit do jiné nemocnice.“

Média v minulosti rovněž spekulovala o Rittigově možném podílu na transakci, při které polostátní energetická společnost ČEZ odkoupila za pět miliard korun obří solární elektrárny u Ralska a Mimoně od neprůhledné společnosti Amun.Re. Podle kritiků byl obchod pro ČEZ nevýhodný a o transakci se zajímá policie.