Ukrajinci v Praze demonstrovali. Budou pokračovat i v dalších dnech

Praha – Drama na Ukrajině prožívají se svými spoluobčany i Ukrajinci žijící v České republice. Zhruba šest desítek jich přišlo i na pražské Hradčanské náměstí vyjádřit podporu opozici. Večer už se jich na Václavském náměstí sešlo desetkrát tolik. Obě demonstrace spojovala výzva k odstoupení ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče. Nespokojenci se dnes sešli také v Brně nebo Chomutově Ministerstvo zahraničí vydalo varování před cestou do země, situace se prý podle odhadů úřadu jen tak nezlepší.

Lidé na Hradčanském náměstí začali své shromáždění odpoledne minutou ticha, krátkou modlitbou a zazpívali ukrajinskou hymnu. Demonstranti drželi především ukrajinské vlajky, ale i vlajky ČR a EU. Na transparentech nesli nápisy jako „Stop dictatorship“, shromáždění vévodil transparent s nápisem „Kolik ještě musí zemřít?“ Na malých transparentech vyzývali Ukrajinci k zastavení Janukovyče a označovali ho za fašistu.

Jeden z účastníků Bohdan Shmotolokha pod tíhou emocí neudržel slzy. V rozhovoru pro ČT řekl, že už před měsícem nesl těžce vraždění na Ukrajině, ale dnes ráno se dozvěděl, že při bojích zemřel jeho blízký kamarád. „Bohužel dneska v noci byl zastřelen můj kamarád, strávil jsem s ním osm let na škole. Vyrůstali jsme v jedné ulici, jeho děti chodily do školy s mými dětmi… Dostal kulku do hlavy,“ zprostředkoval příběh jedné z obětí bojů na Ukrajině. V ruce držel fotografii s dvěma armádními ostřelovači, kteří prý zrovna mohli jeho kamaráda zabít.

Večerní demonstrace na Václavském náměstí už se nesla v o něco bouřlivějším duchu. Lidé například zapálili transparent s portrétem ukrajinského prezidenta. Řečníci při shromáždění děkovali za založení veřejné finanční sbírky v Česku na pomoc lidem na Ukrajině. Mezi protestujícími v centru metropole byla také moderátorka a spisovatelka Halina Pawlowská, jejíž otec se na Ukrajině narodil. Lidé se modlili, zapálili stovky svíček a dvakrát zazpívali ukrajinskou hymnu. Některým Ukrajincům se při tom do očí draly slzy.

Demonstranti přišli v Praze podpořit ukrajinskou opozici
Zdroj: ČT24

Situace se jen tak nezlepší, varuje MZV před cestou na Ukrajinu

České ministerstvo zahraničí apeluje na lidi, aby na Ukrajinu nejezdili. Pokud to jde, mají svou cestu odložit do té doby, než se situace uklidní: „Bezpečnostní výhled pro další dny je spíš negativní. Ministerstvo zahraničních věcí proto doporučuje cesty odložit a do země cestovat jen v nejnutnějších případech.“ Resort doporučil se před cestou registrovat v systému DROZD, který eviduje cestovatele do zahraničí.

Sbírkové účty

  • Charita ČR: 55660022/0800, variabilní symbol 104
  • Veřejná sbírka ukrajinských iniciativ - „SOS - Pomozte lidem na Euromaidanu přežít a podpořte je v jejich odhodlání“: 2000537915/2010