Pospíšil: S TOP 09 se neshodneme ve všem, v právních věcech ano

Praha – Kandidát do Evropského parlamentu za TOP 09 a donedávna ještě místopředseda ODS Jiří Pospíšil řekl, že nesouhlasí úplně se vším, za co se staví TOP 09. Když ho zástupci parlamentní pravicové strany oslovili s nabídkou kandidatury, také je na to upozornil. Chce se ale podle svých slov věnovat právním tématům, a tam se shodují. Evropskou kandidátku strany povede bývalý viceguvernér ČNB Luděk Niedermayer, Pospíšil bude na kandidátce hned za ním.

Když od předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga a místopředsedy Miroslava Kalouska nabídku dostal, hovořil s nimi o svých postojích k Evropské unii. „Na některé věci mám odlišné názory, na to jsem představitele TOP 09 upozornil, jako třeba přijetí eura, kdy se osobně domnívám, že by referendum mělo proběhnout. Nejde o dominantní témata, kterým se chci věnovat, a budu tedy respektovat majoritní názor. Ale to, kde se chci profilovat a mohu být ČR prospěšný, a to v oblasti trestní a justiční, tam máme názory veskrze stejné,“ řekl bývalý místopředseda ODS na tiskové konferenci. Zmínil, že své názory na EU nemění.

Deklaroval ale, že v případě zvolení se zaměří na justiční a legislativní témata. Je podle něj nutné nevěnovat se jen ekonomickým záležitostem, ale i právním. Za důležitý považuje třeba tzv. společný justičního prostor nebo třeba evropského prokurátora. „Je třeba se také bavit o tom, jak mají být posilována procesní práva v jednotlivých státech EU. Protože v rámci evropského zatýkacího rozkazu může být český občan souzen v Německu, Rakousku, ale také Rumunsku a Bulharsku. A pokud k tomu má dojít, pak český občan musí mít stejnou garanci procesních práv v trestním řízení,“ nastínil další oblast svého zájmu v případě úspěchu v evropských volbách.

Kandidátku TOP 09 do Evropského parlamentu podle očekávání povede bývalý viceguvernér České národní banky Luděk Niedermayer, za Pospíšila pak výkonný výbor strany umístí poslance Stanislava Polčáka. Čtvrtá a pátá pozice kandidátky bude patřit přírodovědci Bořivoji Šarapatkovi a senátorovi Jaromíru Štětinovi, který je v současnosti v Kyjevě.

Lídry kandidátek už představily některé další strany. Za vládní ANO jím bude bývalý eurokomisař Pavel Telička, za ČSSD sociolog Jan Keller a za lidovce někdejší ministr Pavel Svoboda. Zájem o vstup do europarlamentu má také bývalý premiér a nyní předseda národních socialistů Jiří Paroubek nebo advokátka Klára Samková, kterou si do čela kandidátky postavilo hnutí Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury.

  • Evropské volby se uskuteční 23. a 24. května.