Cenu Homo Homini získala dagestánská právnička Magomedovová

Praha - Slavnostní zahájení festivalu dokumentárních filmů Jeden svět doprovodilo již tradičně udílení ceny Homo Homini za prosazování lidských práv a demokracie. Letos ji získala dagestánská právnička Sapijat Magomedovová.

Společnost Člověk v tísni cenu Homo Homini uděluje osobnostem, které prokázaly odvahu a významně se zasloužily o prosazování lidských práv a demokracie a nenásilného řešení politických konfliktů. Magomedovová ocenění převzala v Pražské křižovatce.

„Bojuje proti nezákonnému zadržování, bití, věznění lidí, aktivně na sebe bere riziko v případech neobjasněných vražd, pravděpodobně spáchaných silovými strukturami v oblasti,“ říká ředitel společnosti Člověk v tísni Šimon Pánek.

Pětatřicetiletá dagestánská právnička pravidelně zastupuje klienty, které jiní právníci z obavy o své bezpečí odmítají. Hájí i oběti sexuálního násilí, které je v regionu, kde stále dochází k únosům nevěst a sňatkům dětí, tabu. Některé případy dostala až k Evropskému soudu pro lidská práva. Před čtyřmi lety ji napadla policie, útok se dosud nevyšetřil.

Eskadry smrti

„V dagestánských i celoruských médiích se stále častěji zmiňují jakési eskadry smrti, které s tichým souhlasem státních struktur berou zákon do svých rukou. V tiskových zprávách bezpečnostních orgánů se pak často dočteme, že při zvláštní operaci byl 'zneškodněn pravděpodobný povstalec'. Nejdřív někoho zabijí a teprve poté zjišťují, co přesně to bylo za člověka,“ vypráví Sapijat Magomedovová.

Sama často bojuje proti policejní zvůli. „Policejní jednotky mi často fyzickou silou brání, abych šla k zadrženému klientovi. Toho mezitím bijí a snaží se násilím získat nesmyslná přiznání, což se jim často povede,“ popisuje právnička.

  • Vloni cenu Homo Homini získal ázerbájdžánský právník Intigam Alijev, v roce 2011 pak podzemní síť syrských lékařů známá jako Doctors Coordinate of Damascus. Na profily dalších oceněných se podívejte zde.

Program Jednoho světa nabízí setkání s dalšími osobnostmi, které se zasazují za lidská práva a demokracii. Promítání každý večer doplní také debaty s hosty festivalu. Ve středu se zájemci mohou po projekci filmu Návrat do Homsu setkat s nositelem Sacharovovy ceny syrským karikaturistou Alím Ferzatem. V roce 2012 ho časopis Time zařadil mezi sto nejvlivnějších lidí světa. Byl napaden, útočníci mu zlomili ruce, aby nemohl kreslit.

Debaty, včetně té s Alím Ferzatem, můžete sledovat také v přímém přenosu i ze záznamu na webu ČT24. Program diskusí najdete zde.