Při pohledu do světa potřebujeme NATO víc než dřív, tvrdí bývalý šéf Robertson

Praha – Bezpečnostní situace ve světě je nepředvídatelná a nestabilní, proto potřebujeme Severoatlantickou alianci možná více než kdy předtím. Během konference k patnáctiletému výročí vstupu ČR do NATO to prohlásil bývalý generální tajemník George Robertson. Varoval před krácením výdajů na společnou obranu, nemusí se to podle něj v budoucnu vyplatit. Každodenní pohled na televizní obrazovky dokazuje, podotkl, jak vratká bezpečnost ve světě je.

V den patnáctého výročí vstupu ČR do NATO zmínil bývalý šéf Aliance, že pro dnešní mladé lidi. Kteří budou v brzké době voliči a plátci daní, již představuje angažmá aliančních vojáků ve světě po konci studené války spíše vzdálenou minulost. Po misi v Afghánistánu se objevila diskuse nad smysluplností organizace, připomněl. „Tyto diskuse budou pokračovat, ale nutnost Severoatlantické aliance nikdy nezmizela,“ zdůraznil Robertson s tím, že žijeme v nestabilním světě s řadou hrozeb.

Vojenské konflikty z nedávné minulosti se vyznačují překvapivostí a nepředvídatelností. „Proto potřebujeme organizaci, která bude vojenská, bezpečnostní i politická. Dnes je nutností možná ještě naléhavější než kdy dříve,“ vyzdvihl význam NATO v dnešním světě jeho bývalý generální tajemník. Robertson si uvědomuje, že členské státy se potýkají s ekonomickými obtížemi. „Když se ale podíváte dnes na televizní obrazovky, co se děje ve světě, myslíte, že je vhodná doba ke snižování výdajů na obranu?“ položil řečnickou otázku.

Podle něj se nevyhneme novým bezpečnostním výzvám, kterým je nutné čelit. Někdy nedokážeme rozpoznat rozsah problémů, které svět dnes a denně postihují. Proto nedohlédneme ani za důsledky snižování výdajů na společnou obranu, soudí Robertson. Vstup ČR spolu s dalšími zeměmi do Aliance představoval milník v historii této organizace, od té doby se rozrostla. „Podstatou nadcházejícího summitu ve Walesu bude schopnost členských zemí se domluvit,“ zdůraznil.

Konference k 15. výročí vstupu České republiky do Severoatlantické aliance se koná na Pražském hradě za účastí nejvyšších představitelů státu. ČR vstoupila do NATO společně s Polskem a Maďarskem 12. března 1999. O 15 let později považují téměř tři čtvrtiny Čechů členství v Severoatlantické alianci za správné, uvedlo Centrum transatlantických vztahů.

Robertson: Nesnižujme náklady na obranu (zdroj: ČT24)