U soudu padly první tresty za manipulaci armádních zakázek

České Budějovice – Krajský soud v Českých Budějovicích potrestal devět lidí tříletými podmíněnými tresty za manipulaci armádních zakázek. Jeden člověk byl zbaven obžaloby. V celém případu tendrů Vojenské ubytovací a stavební správy bylo obžalováno 52 lidí, kteří podle protikorupční policie způsobili celkovou škodu 330 milionů korun. Další rozsudky v kauze vynese soud v následujících dnech, skončit by měl příští týden. Verdikty nejsou pravomocné.

Devět odsouzených nesmí vedle podmíněných trestů také pracovat pro armádu a v obchodních společnostech. Musí navíc jako trest zaplatit desetitisíce korun. Soud se dnes zabýval tendry na obsluhu tepelných vojenských výměníků na Olomoucku a Litoměřicku. Zakázku získala předem dohodnutá firma, další se hlásily se záměrně vyšší cenou. Státu vznikla jen v těchto případech škoda přesahující 90 milionů korun. Nikdo z obžalovaných si rozsudky v síni nevyslechl. Všichni požádali o to, aby se jednání mohlo konat v jejich nepřítomnosti.

Podle protikorupční policie 52 obžalovaných ovlivnilo nejméně 30 zadávacích řízení na rekonstrukci objektů v Litoměřicích, Brně, Českých Budějovicích, Pardubicích a Praze. Obžalovaní měli zakázky přidělovat na míru spřáteleným firmám.

Mezi obžalovanými je 11 bývalých zaměstnanců ministerstva obrany

Státní zástupce vznesl obžalobu kvůli trestným činům zneužívání pravomoci veřejného činitele, pletich při veřejné soutěži a veřejné dražbě, porušování závazných pravidel hospodářského styku, podvodu, nepřímého úplatkářství a zločinného spolčení. Mezi obžalovanými figurovalo 11 bývalých zaměstnanců ministerstva obrany, 38 představitelů podnikatelských subjektů a jejich zaměstnanců, dva notáři a jeden advokát. „Jedni o tom rozhodovali, ti druzí usilovali o získání té které zakázky,“ popsal státní zástupce Barnabáš Liška.

Krajský soud se začal případem zabývat v září 2012. Na prvním líčení se v soudní síni sešlo všech 52 obžalovaných. Krátce po zahájení jednání se ale tehdy řada obhájců obžalovaných ohrazovala proti podmínkám, kdy podle nich soudní síň kapacitně nevyhovovala standardům. Předseda senátu Ondřej Vítů proto následně proces rozdělil na několik skupin, s nimiž soud vedl líčení odděleně.

Trest za zmanipulované armádní zakázky (zdroj: ČT24)