Začátek jara láme teplotní rekordy, v neděli ale může i sněžit

Praha - S astronomickým jarem přišlo do Česka velmi teplé počasí. Teplotní rekordy dnes padly na několika místech v zemi. Nejtepleji bylo v Dobřichovicích, kde naměřili 24,1 stupně Celsia. V pražském Klementinu padl teplotní rekord už druhý den po sobě, naměřili tu 22,4 stupně Celsia. Původní rekord z roku 1974 byl 21,3. Na konci týdne se ale ochladí a přijde déšť, na horách může i sněžit.

Z téměř letního počasí se mohli těšit hlavně lidé v Polabí a Poohří, ze stanic v Čechách byly rekordy překonány zhruba na polovině, na Moravě asi na třetině stanic. Například Doksany hlásí 23,8 stupně. V Poděbradech vystoupala rtuť na 23,7 stupně, dosavadní 40 let starý rekord byl 22,6 stupně. V Brandýse nad Labem naměřili 23,4 stupně, o jeden stupeň byl tak překonán rekord z roku 1974.

Nejvyšší teplotu na střední a severní Moravě naměřili meteorologové v Javorníku na Jesenicku. Teploměr tam ukázal 22,8 stupně Celsia. Dosavadní 24 let starý rekord byl překonán o 4,2 stupně. V regionu dnes padaly rekordy i v Bělotíně na Přerovsku a v Jeseníku. 

V neděli se výrazně ochladí, na horách může sněžit

„Teplé období s nadnormálními teplotami trvající dneškem nepřetržitě 50 dnů ukončí víkendová zvlněná studená fronta,“ upozornil Josef Hanzlík z ČHMÚ. V sobotu budou denní maxima ještě stoupat na 17 až 21 stupňů, v neděli se ale výrazně ochladí a přes den bude maximálně deset stupňů. Na konci týdne navíc přijde déšť a na horách sněžení. Do úterý může hlavně v Jeseníkách napadnout až 20 centimetrů sněhu. „Předpovídané srážky podstatně sníží riziko sucha v nejvíce postižených oblastech naší republiky,“ dodal Hanzlík.