Vzdávám se poslanecké lavice, má jasno hejtman Zimola

Praha - Sociální demokrat Jiří Zimola se rozhodl řešit souběh své poslanecké funkce s funkcí hejtmana tím, že skončí ve sněmovně. V táboře sociálních demokratů v dolní parlamentní komoře ho nahradí exposlankyně Vlasta Bohdalová. Premiér Bohuslav Sobotka Zimolův krok vítá, považuje ho za splnění slibu voličům, že ČSSD nebude kumulovat funkce. Volba mezi funkcemi poslance a hejtmana čeká ještě tři Zimolovy kolegy včetně Michala Haška.

„Konstatuji, že jsem se k datu 31. 3. 2014 rozhodl rezignovat na svůj poslanecký mandát a nadále se plně věnovat funkci hejtmana Jihočeského kraje,“ prohlásil Zimola a pokračoval zdůvodněním svého rozhodnutí. Je si vědom, že ho k volbě žádná zákonná norma nenutí, podle svých slov ale ctí pravidla. Vnitrostranické usnesení, které ČSSD odsouhlasila po posledních sněmovních volbách, stanovilo lhůtu půl roku od voleb na to, aby se všichni hejtmani ve funkci poslance rozhodli pro jeden z mandátů.

Jako hejtman budu regionu platnější, tvrdí Zimola

Zimola se podle svých slov cítil hluboce dotčen spekulacemi o touze po mnoha funkcích či bažení po dvou platech. Díky svému aktuálnímu oznámení je považuje za vyřešené. S vysvětlením se obrátil především na své voliče z Jihočeského regionu, jejichž podpory si cení. „O to víc, že mě podpořili výjimečným počtem preferenčních hlasů a i nadále mi vyjadřují podporu v poslanecké práci… Neutíkám před odpovědností, ale došel jsem k závěru, že jako hejtman budu svému regionu platnější,“ vyjádřil důvody svého rozhodnutí.

Jiří Zimola k setrvání ve funkcích hejtmana a poslance (zdroj: ČT24)

Zimolu nahradí ve sněmovně Vlasta Bohdalová, která zasedala v zákonodárné komoře v minulém volebním období. Poslední týdny pracovala jako Zimolova asistentka ve sněmovně. Jihočeský hejtman ji považuje za zkušenou političku, která bude moci ihned pokračovat v jím rozdělané práci. „Právě s Vlastou Bohdalovou, stejně jako s dalšími jihočeskými poslanci - ministrem průmyslu Janem Mládkem a Vítězslavem Jandákem, jsem dohodnut na úzké spolupráci. Tudíž vliv a hájení zájmu našeho kraje na půdě Poslanecké sněmovny se mým rozhodnutím nijak neoslabí,“ konstatoval Zimola a jmenoval několik priorit, které chce ze své pozice prosazovat.

Volba funkce čeká i další poslance ČSSD

Jiří Zimola již svou volbu učinil, tři jeho stranické kolegy ale teprve čeká. Vedle Michala Haška, který vede Jihomoravský kraj, by souběh svých funkcí měl do 26. dubna řešit hejtman Vysočiny Jiří Běhounek nebo karlovarský hejtman Josef Novotný. Všichni v únoru oznámili, že ke svému rozhodnutí hodlají plně využít stanovenou šestiměsíční lhůtu. Hejtmani už avizovali, že mají v plánu předložit zákon o klouzavém mandátu.

Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka: „Vítám dnešní rozhodnutí hejtmana Jiřího Zimoly. Myslím si, že jde o naplnění slibu, který dala ČSSD voličům, že nebudou kumulovat dvě funkce. Chci mu popřát hodně úspěchů v náročné funkci. Přirozeně jako předseda sociální demokracie se těším na další spolupráci s ním. Očekávám, že ho ve výběru ze dvou funkcí budou následovat i zbylí tři hejtmani za ČSSD, kteří zároveň získali poslanecký mandát.“


Hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek o rozhodnutí Jiřího Zimoly: „On nejlépe zná ty důvody, které ho k tomu vedly. Platí, že zbývající tři z těch čtyř, kteří tady měli společnou tiskovou konferenci, sdělí svoje stanovisko na konci dubna.“

Zimola podle svých slov předběhl lhůtu o měsíc především proto, že v dubnu poslanci zasednou až na konci měsíce. Zmíněné kolegy o svém rozhodnutí již prý informoval. K návrhu zákona o klouzavém mandátu se hodlá osobně připojit, avizoval. „Návrh zákona o klouzavém mandátu je připravený v paragrafovém znění. Nejdříve ho předložíme na jednání klubu ČSSD, pokud na něm bude shoda, postoupíme ho i Poslanecké sněmovně,“ podotkl Zimola.