VZP zveřejnila na webu první smlouvy s nemocnicemi

Praha – Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) zveřejnila na svém webu první smlouvy s poskytovateli zdravotní péče, konkrétně se čtyřmi fakultními nemocnicemi. Přípravy ke zveřejnění smluv zahájila také Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra. Ke zveřejňování smluv vyzval všechny pojišťovny ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). Vidí v tom cestu ke zprůhlednění finančních toků ve zdravotnictví, což od něj požaduje ministr financí Andrej Babiš (ANO).

VZP zveřejnila smlouvy uzavřené s Fakultní nemocnicí Brno, brněnskou Fakultní nemocnicí u sv. Anny, Fakultní nemocnicí Hradec Králové a Fakultní nemocnicí Plzeň. Podle mluvčího pojišťovny Oldřicha Tichého jde o největší poskytovatele péče, další smlouvy prý budou postupně následovat. 

Původní záměr byl zveřejnit smlouvy na portálu veřejné správy. Podle Tichého ale narazil na technické problémy, jejich vyřešení by si vyžádalo odklad. „VZP je vedena snahou dostát svému závazku, že se zveřejňováním smluv začne už začátkem dubna, a proto zvolila náhradní řešení. Až to bude technicky možné, budou smlouvy překlopeny z webu VZP na portál veřejné správy,“ řekl Tichý. 

VZP zveřejní rámcové smlouvy včetně aktuálních úhradových dodatků. Pojišťovna má totiž právní analýzy, že je to možné. Zveřejněná data mají ukázat, kolik za jakou péči zdravotní pojišťovny platí a jak účelně jsou prostředky zdravotního pojištění využity.

Přípravy ke zveřejnění smluv zahájila také Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra (ZPMV). Její ředitel Jaromír Gajdáček, který je zároveň šéfem Svazu zdravotních pojišťoven, k tomu uvedl, že požádali nemocnice i ambulance o souhlas, aby mohli zveřejnit smlouvy s nimi.   

Navýšení plateb za státní pojištěnce vláda přerušila

Podle dat ministerstva měly na konci února zdravotní pojišťovny na kontech zůstatky 25 miliard korun. Ministr financí Andrej Babiš na tuto částku dnes poukázal při projednávání návrhu zákona, podle něhož by se od 1. července zvýšily odvody státu do zdravotního pojištění ze 787 na 845 korun. Zdravotnictví by tak letos získalo navíc 2,1 miliardy, podle návrhu by měly pojišťovny navýšit nemocnicím platbu za den o 100 korun jako kompenzaci zrušeného stokorunového poplatku. 

Pojišťovny 25 miliard na kontech vysvětlovaly tím, že 20 miliard měsíčně platí za vykázanou péči, čtyři miliardy je předsunutá platba, kterou musejí na konci roku státu vrátit, a miliarda je zákonná rezerva.  

Zpráva: Vláda přerušila návrh na zvýšení odvodů za státní pojištěnce (zdroj: ČT24)

Vláda dnes debatu o navýšení odvodů státu přerušila, záležitostí se bude zabývat koalice. Podle Babiše má zdravotnictví stále problém s transparentností a ministr zdravotnictví by měl toky peněz v resortu rozkrýt. "Platba za státního pojištěnce se měla navýšit už dříve, o
tom jsem přesvědčen. Nicméně zůstává tady argument, se kterým nelze než souhlasit, že efektivita v resortu zdravotnictví po několik předcházejících let nebyla vysoká," uvedl k tomu šéf lidovců Pavěl Bělobrádek.

Jenže návrh je součástí plánu ekonomické stabilizace zdravotnictví, který vláda podpořila už minulý týden. Ministr zdravotnictví Němeček proto neskrývá překvapení nad tím, že se schválení navýšení plateb odsouvá. „Pan ministr financí jako předseda koaliční strany podepsal závazek, že když se zruší poplatky, tak to nemocnicím bude navráceno. Já si myslím, že jako koalice bychom ty sliby dodržovat měli.“