Až v Kanadě dořeší azylovou praxi, víza pro ČR padnou

Praha – Kanada by mohla zrušit vízovou povinnost pro Českou republiku ve chvíli, kdy země schválí nový azylový zákon. Ten už projednal kanadský parlament. Podle předsedy kanadského senátu Noëla Kinselly vede od nového zákona přímá cesta ke zrušení víz. Právě benevolentní azylová politika Kanady byla jedním z důvodů, proč čeští a evropští Romové do země migrovali.

Vízovou povinnost pro české občany zavedla Kanada loni 14. července, a to ve snaze omezit počet žadatelů o azyl z řad romské menšiny. Praha takový postup Kanady dlouhodobě a ostře kritizuje. Předseda Senátu Přemysl Sobotka vyzval svého kolegu Kinsellu při jeho nedávné návštěvě Prahy, aby kanadské úřady stanovily pevný termín, kdy zruší obnovenou vízovou povinnost pro české občany. Kinsella změnu současného stavu podporuje, termín ale s ohledem na jednání expertů zatím nechce ani odhadovat.

Azylový zákon, který zrušení víz podmiňuje, by měl začít platit až na konci roku 2011. Obě komory kanadského parlamentu už v červnu schválily změnu azylového zákona, nyní týmy expertů řeší technické parametry kolem poskytování azylu. „Doufáme, že až všechny tyto změny budou uvedeny v praxi, potom všechny schengenské země budou mít volný přístup do Kanady,“ uvedl předseda kanadského senátu.

Reportáž Richarda Samka (zdroj: ČT24)

Nový zákon: Úředníci budou hned vracet migranty zpět

Zákon počítá s tím, že místo soudů budou o udělení azylu nově rozhodovat úředníci ministerstva pro přistěhovalectví. Pokud se rapidně zvýší počet uprchlíků z určité země, na zásah ministra pro přistěhovalectví budou migranti posíláni rovnou zpět. Kanada by přitom zohledňovala to, zda se jedná o stát se statutem bezpečné země. „Je na příslušném ministrovi, které země a na jak dlouho budou vedeny jako bezpečné. Je to dost nespravedlivé,“ konstatoval Paul St. Clair z Romského komunitního centra v kanadském Torontu.

Spekuluje se i o předsunutých kontrolách na letištích v zemích, odkud do Kanady míří nejvíc uprchlíků. „O tom jsem slyšel již před dvanácti lety, občas se to někde dělá. Mezinárodně na to sice nemají právo, ale když s tím Češi souhlasí, tak kdo bude na Kanaďany křičet?“ položil řečnickou otázku Paul St. Clair.

Češi čekají na pomoc EU, která nepřichází

Čeští politici zatím především spoléhají na pomoc Evropské unie. „Jsme v úzkém kontaktu s Evropskou komisí, protože tento problém je nutné řešit na eurounijní úrovni,“ uvedl premiér Petr Nečas. Unijní podpora je však zatím jen rétorická. Evropská komise v reakci na zavedení víz pro Čechy pohrozila, že by mohla navrhnout zavedení víz pro kanadské diplomaty, zatím k tomu ale nepřistoupila.

Ministr vnitra Radek John nicméně věří, že by Kanada mohla ke zrušení víz přistoupit dříve než koncem roku 2011. Přispět by k tomu mohla listopadová návštěva kanadských expertů v ČR, kteří mají zkoumat, zda Češi dostatečně chrání národnostní menšiny.