Vláda uvolní 6 miliard na stavbu přehrady v Nových Heřminovech

Nové Heřminovy – Vláda Bohuslava Sobotky dnes rozhodla, že uvolní šest miliard korun na stavbu přehrady v Nových Heřminovech na řece Opavě. „Jsou v tom zahrnuty náklady na stavbu samotné přehrady, přeložku silnice první třídy a další menší protipovodňové stavby. Vše bude rozloženo do několika let,“ uvedl dnes po jednání vlády Sobotka.

Členové vlády se shodli, že přehradu je důležité postavit primárně kvůli protipovodňové ochraně Krnova a dalších obcí. „Přehrada ale bude mít význam také jako zásobárna vody a zlepší hospodaření s vodou v krajině,“ uvedl Sobotka.

Reportáž Terezy Krumpholzové (zdroj: ČT24)

O výstavbě přehrady se v Nových Heřminovech mluví už od začátku minulého století, aktuální se stala po katastrofálních povodních v roce 1997. Roku 2008 schválil kabinet Mirka Topolánka menší ze zvažovaných variant vodního díla.

Problém s výkupem posledních domů a pozemků

První praktické kroky, které mají vést k zaplavení údolí, zažili obyvatelé vesnice minulý rok. Začaly demolice některých vykoupených domů. Celkem jich má padnout padesát čtyři. Povodí Odry už získalo devadesát procent pozemků. Lidé, kteří domy prodali, v nich mohou zůstat až do začátku stavby. „S výkupem posledních domů a pozemků máme problém. Majitelé nám je nechtějí prodat,“ přiznal mluvčí a náměstek ředitele Povodí Odry Čestmír Vlček. Termín vykoupení veškerých potřebných pozemků byl stanoven do roku 2016. Už za dva roky by měla začít stavba obchvatu mezi Krnovem a Bruntálem. Vodní dílo by se mělo začít budovat za čtyři roky.

Nové Heřminovy na Bruntálsku
Zdroj: Jaroslav Ožana/ČTK

Část lidí z Nových Heřminov stále věří, že má smysl stavbě, která je podle vlády v zájmu veřejnosti, vzdorovat. Obec vychází z výsledků referenda z roku 2008, které ji pověřuje proti přehradě bojovat, proto ji také odmítá zahrnout do svého územního plánu. Podle Vlčka z Povodí Odry ani to stavbu nezastaví. Ve vesnici se zatím chystá nové referendum, ve kterém by se lidé znovu k záměru vyjádřili.

Starostka Zátoru: Na přehradu se těšíme, čekáme 15 let

Představitelé obce jsou přesvědčeni, že stavba přehrady není tou nejlepší variantou protipovodňové ochrany, především však není jedinou. Stačilo by podle nich zregulovat horní tok Opavy a provést další, méně drastická opatření. Proti plánované nádrži je také například Hnutí Duha.

Naopak v sousední vesnici Zátor, která bývá při každém vydatnějším dešti zatopená, se lidé nemohou přehrady dočkat. „Čekáme na to patnáct let a opravdu se těšíme,“ řekla České televizi starostka Salome Sýkorová.