Školy z domu v Divadelní ulici definitivně vycouvaly

Praha – Posluchačům Univerzity Karlovy a Akademie múzických umění (AMU) nakonec dům v Divadelní ulici, který loni poničil výbuch plynu, prostor k vzdělávání neposkytne. Nový majitel univerzitám nabídl padesátiletý pronájem, kterým původně svůj zájem podmiňovaly, rektoři ale na společném jednání obou stran nakonec projekt pohřbili. Podle rektora AMU Jana Hančila komerční pronájem z veřejných peněz není možný.

Podle prvního muže AMU by z příspěvku na činnost veřejných vysokých škol nemohly instituce hradit pronájem v tak velké míře. Financování vysokých škol se mění z roku na rok, a pronájem, byť dlouhodobý, pro ně není perspektivní. „Já si myslím, že ten projekt skončil,“ řekl k plánům na vybudování učeben pro filmovou fakultu AMU a fakultu sociálních věd UK, které mají v sousedství domu sídla.

„Nabídli jsme jim padesátiletý pronájem a bavili jsme se i o tom, že bychom jim dali zajímavou cenu, protože by se jednalo o dlouhodobý pronájem. Po dnešním jednání ale nemám úplně pocit, že by do toho šli,“ přiblížil situaci spolumajitel společnosti Lázeňská investiční Jozef Onderka. Hranici 50 let rektoři uváděli jako termín, kdy by se jim pronájem vyplatil.

Podle Onderky rektoři upozorňovali hlavně na systémový problém, který s tak dlouhým pronájmem mají. „Vyplývá to prý z financování univerzit. Prý by snadněji dostali peníze na koupi budovy či rekonstrukce vlastní,“ podotkl Onderka.

Školy chtěly dům od Řízení letového provozu (ŘLP) původně odkoupit. Budovu však v březnové aukci získala Lázeňská investiční za 201,1 milionu korun, což bylo jen o 100 tisíc více, než činila odhadní cena. Budovu společnost fyzicky převezme ve čtvrtek. Univerzita Karlova, která budovu chtěla koupit za odhadní cenu 210 milionů korun, opravit a používat ji pro výuku, se březnové aukce nezúčastnila. Jako veřejná instituce se dražeb účastnit nemůže, naopak ŘLP jako státní podnik majetek jinak než formou veřejné dražby prodávat nesmí.