Severomoravany stále dusí prach

Ostrava – Nadlimitní hodnoty prachu v ovzduší stále trápí celý Moravskoslezský kraj. Všechny měřicí stanice Českého hydrometeorologického úřadu v regionu ráno zaznamenaly koncentraci prachu přesahující zdravotně odpovídajících 50 mikrogramů na metr krychlový. Nejhorší situace byla časně ráno v Bohumíně, kde stanice naměřila 131 mikrogramů, více než stomikrogramovou koncentraci zaznamenaly měřiče také v Ostravě-Bartovicích, Zábřehu a Fifejdách. V ostatních městech byla hodnota v rozmezí od 50 do 100 mikrogramů na metr krychlový. Smogová situace se vyhlašuje při hodnotě 150.

Před hrozícím smogem varovaly moravskoslezské úřady už v pátek večer, ČHMÚ předpokládá, že nadlimitní koncentrace prašného aerosolu v oblasti přetrvají i v příštím týdnu. Platí proto výzva krajského úřadu, aby významné podniky připravily opatření ke snížení množství vypouštěných znečišťujících látek. Také lidé by se měli snažit méně znečišťovat ovzduší, především omezit individuální automobilovou dopravu.

Lidem s chronickými dýchacími potížemi, srdečním onemocněním, starším lidem a malým dětem se při překročení imisního limitu 100 mikrogramů na metr krychlový doporučuje omezit venku zvýšenou fyzickou zátěž.

Ovzduší v Moravskoslezském kraji patří dlouhodobě k nejhorším v republice. Obyvatelstvo je tam vystaveno zvýšené koncentraci znečišťujících látek, které mohou nepříznivě působit na zdraví.