Hanáci si mohou vykoledovat třeba i podprsenku

Kralice na Hané - Koledování označované rovněž jako „šlehačka“ nebo „mrskačka“ se na Velikonoční pondělí, které je volným dnem, drží nejen v regionech s živou folklorní tradicí, ale také ve městech včetně Prahy. Na různých místech má ale jinou podobu. Třeba v Kralicích na Hané vyrazili na velikonoční koledu v krojích a na voze taženém koňmi. Nejvýznamnější křesťanský svátek má tedy i svou netradiční stránku, například ve Spojených státech rolují velikonoční vejce na trávníku.

V Kralicích chodí Hanáci v krojích na mrskut, jak se koledování na střední Moravě říká už více než 30 let. A kromě vajíček a mašlí dostávají koledníci i netradiční velikonoční památku; dívky jim na pomlázku, nebo-li na tatar uvazují třeba i podprsenku nebo spodní kalhotky. 

Někde na voze jinde pěšky. Na Zlínsku šli mladí chasníci za děvčaty na provodovskou samotu i dva kilometry za doprovodu lidových písniček.

Podle pověsti žena, která je na Velikonoce vyšlehána, zůstane celý rok zdravá a uchová si plodnost. Jiný výklad pomlázce přisuzuje omlazení. Každopádně nemá být cílem vyšlehání způsobit bolest, ale vyjádřit zájem o ženu či dívku. Některé jsou dokonce uražené, když je žádný muž nenavštíví. 

Velikonoční pondělí je také spojeno s vyšší intenzitou dopravy, protože se lidé vracejí z prodlouženého víkendu. Policie kontroluje především hlavní tahy, zaměří se mimo jiné na řidiče pod vlivem alkoholu, těch totiž o velikonočních svátcích bývá více než obvykle. 

  • Velikonoční pondělí se nese ve znamení tradice, při níž muži dopoledne vyplácejí ženy a dívky pomlázkou z vrbového proutí. Za odměnu dostanou malovaná vajíčka, případně sklenku tvrdého alkoholu. Zvyk, jehož kořeny sahají do 15. století, má v různých regionech trochu odlišné podoby, někde dívky mohou podle tradice po poledni polévat chlapce studenou vodou. 

Velikonoční zvyky se drží nejen v Česku, ale i v Evropě

Velikonoce v Jeruzalémě (zdroj: ČT24)

Nebo také v Americe

Nejvýznamnější křesťanský svátek připomínající Ježíšovo zmrtvýchvstání má tedy i svou netradiční stránku. Například ve Spojených státech pořádá Bílý dům každoroční rolování velikonočních vajec na trávníku. 

Netradiční Velikonoční oslavy v Americe (zdroj: ČT24)