Češi přestávají mít strach z AIDS, varuje lékař

Praha – Přesně před třiceti lety, 23. dubna 1984, americká vláda definitivně potvrdila existenci viru HIV, který způsobuje smrtelné onemocnění AIDS. O tento objev se nezávisle na sobě zasloužili francouzští vědci z týmu Luca Montagniera a američtí výzkumníci pod vedením Roberta Galla. Infekcionista Ladislav Machala z pražské Nemocnice Na Bulovce upozorňuje, že po třech dekádách se v Česku strach z této nemoci vytrácí a lidé její rizika podceňují.

Onemocnění, které se dnes označuje jako AIDS, bylo poprvé rozpoznáno ve Spojených státech v roce 1981. Jeho název je zkratkou anglických slov Acquired Immune Deficiency Syndrome, která vyjadřují podstatu nemoci. Jedná se o syndrom získaného deficitu imunity neboli soubor příznaků, jež vedou ke ztrátě obranyschopnosti organismu. Lidský organismus se kvůli němu stává náchylným k dalším infekčním a nádorovým onemocněním.

Vědecké týmy dr. Galla ve Spojených státech a dr. Montagniera ve Francii objevily původce onemocnění AIDS nezávisle na sobě v roce 1983. Označili ho jako virus HIV (Human Immunodeficiency Virus), což znamená virus způsobující ztrátu obranyschopnosti člověka.

„Hlavní podíl na izolaci viru HIV v tom americkém týmu měl československý emigrant prof. Popovič. Ten také vynalezl první použitelný diagnostický test,“ poznamenal v rozhovoru pro ČT infekcionista Ladislav Machala z AIDS centra pražské Nemocnice Na Bulovce.

Laboratoř v Bratislavské ulici jako jediná testovala krev na HIV bezplatně
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Virus napadá zejména určitou skupinu bílých krvinek (T lymfocytů), v nichž se množí, později je zabíjí, a snižuje tedy jejich počet v těle nakaženého člověka. Výrazný pokles počtu bílých krvinek, které hrají důležitou úlohu v obranyschopnosti lidského organismu, poté vede k selhávání imunity a rozvíjí se v onemocnění AIDS.

Člověk nakažený virem HIV ale nemusí dlouhou dobu, třeba i několik let, pociťovat vůbec žádné zdravotní potíže. Přitom stále platí, že může virus HIV přenášet na další lidi. Jedinou cestou, jak zjistit přítomnost viru, jsou v takovém případě laboratorní testy.

Podle současných poznatků nelze s určitostí říci, zda u všech osob nakažených virem HIV vypukne onemocnění AIDS. U velké většiny z nich k tomu ale dojde, obvykle deset až patnáct let po nakažení. Závisí to na celé řadě faktorů jako původní úroveň obranyschopnosti, životní styl či výživové návyky.

Za pár let dorazil virus do Československa

Virus HIV se záhy velmi rychle rozšířil. „Globalizací jsme vytvořili podmínky pro to, aby se virus mohl rozšířit velmi rychle po celém světě. Důvodem byla sexuální turistika, drogy či obchod s krví, kdy se v Africe nakupovala krev určená k transfuzi v Evropě a severní Americe,“ vysvětlil Machala. V Československu byl první případ diagnostikován v roce 1985.

Podle Ladislava Machaly lidé v tuzemsku riziko spojené s tímto virem podceňují. „Skoro každý nový pacient mi říká: Vy máte, pane doktore, léky, a jestli nemáte léky k definitivnímu vyléčení, tak je určitě brzo budete mít,“ popsal lékař. „Já osobně si to nemyslím,“ dodal.

Počet HIV pozitivních na světě
Zdroj: ČT24/WHO/Wikipedia

Že přistupujeme k onemocnění AIDS lehkovážně, potvrdila i Lucie Prokešová z České společnosti AIDS pomoc. „Lidi chodí na testy čím dál méně,“ podivuje se Prokešová. V Česku bylo přitom v minulém roce zaznamenáno rekordních 235 nových případů lidí infikovaných virem HIV. Předpokládá se však, že jejich skutečný počet může být mnohem vyšší.

  • Ladislav Machala: „Máme stále jeden z nejnižších výskytů na světě i v Evropě, ale u nás ten počet stále vzrůstá, už čísla za rok 2014 naznačují, že se předčí ten předcházející.“

Právě Česká společnost AIDS pomoc se nyní snaží pomoci nakaženým s jejich pracovním uplatněním. „Podle našeho průzkumu třicet procent lidí, kteří jsou HIV pozitivní, sdělilo tuto skutečnost v zaměstnání. Z toho každý pátý byl nějakým způsobem diskriminován,“ uvedl zástupce této neziskové organizace Július Szabó. Podle něj byl zaznamenán i extrémní případ, který skončil sebevraždou nakaženého. Tlak ze strany svých kolegů totiž nevydržel.

  • Česká společnost AIDS pomoc spustila kampaň proti diskriminaci HIV pozitivních v zaměstnání. Více informací hledejte zde.
  • Chcete se nechat otestovat na HIV? Užitečné informace najdete zde.