Chtějí se léčit, ale nemají kde. Lůžka zaplnil zrušený poplatek

Praha - Léčebny pro závislé na drogách i alkoholu jsou přeplněné. Někdy musí zájemci o léčbu čekat až dva měsíce. Nápor oproti loňskému roku zažívají i detoxikační střediska. Závislých přitom nepřibývá, podle primářů oslovených léčeben může za plná lůžka hlavně zrušený stokorunový poplatek.

Drogová centra mají až dvouměsíční čekací list (zdroj: ČT24)

Psychiatři tvrdí, že klíčové je nastoupit na léčení včas. Kontaktní centra se proto alespoň snaží dávat lidem doporučení, jak čekání na volné lůžko zvládnout. „Klient by na sobě už mohl ty dva měsíce pracovat. Může docházet na motivační skupiny, na motivační individuální pohovory,“ dodal Martin Titman, terapeut a zástupce vedoucí zařízení ze střediska Drop In.

Závislým ale během čekání chybí ambulantní péče. Ta přitom rozhoduje o tom, jak dlouho pacienti čekat vydrží. Psychiatrická léčebna v Bohnicích má například pro závislé 200 lůžek, která jsou plná neustále. „Často musíme lidi, kteří jsou v akutních stavech, přijmout na psychiatrická lůžka nebo na oddělení pro všeobecnou psychiatrii a následně je překládáme,“ uvedl ředitel bohnické léčebny Martin Hollý.

Síť ambulantních zařízení se v Česku rozpadla na začátku 90. let. Odborná společnost a kliniky teď připravují koncepci, jak ji obnovit.