Konec sKaret: Dávky přijdou na konto nebo poštou

Praha - Dnes naposledy mohou lidé využít sKarty k placení v obchodě nebo výběru peněz z bankomatů. Projekt zítra definitivně končí. Deset tisíc osob se zdravotním postižením si přitom sKartu za nový průkaz ještě nevyměnilo. Mohou je proto čekat komplikace, nebudou třeba moct parkovat na vyhrazených místech. „sKarta od zítřka jednoduše přestane být prostředkem, kterým se lze dostat k penězům,“ shrnula generální ředitelka Úřadu práce ČR Marie Bílková.

Zbývající peníze z účtů k sKartě si lidé mohou vyzvednou zdarma v pobočkách spořitelny. Podle její mluvčí Heleny Matuszné bude výběr hotovosti možný ještě čtyři roky.

K sKartě lidé automaticky dostávali spořitelní konto, na které jim stát posílal sociální dávky. Dnes naposledy se dá v bankomatu zjistit zůstatek na těchto kontech a převést prostředky na jiné konto. Od 1. května také nebude možné se sociální kartou vybírat a převádět peníze či platit u obchodníků.

Sociální dávky lidem na zvláštní konta už několik měsíců nechodí. Naposledy to bylo letos v lednu, pěstounům pak stát příspěvek poslal v únoru. „Naprostá většina našich klientů proto vyčerpala veškeré prostředky, které na účtu měla,“ tvrdí Bílková. Úřady práce už příspěvky a podpory posílají potřebným buď na jejich účty, nebo poštou.

10 tisíc postižených může mít problém

Sociální karty do dneška sloužily i jako průkazy dokazující zdravotní postižení. Držitelem této speciální sKarty bylo 25 tisíc klientů a podle Bílkové si už si 15 tisíc z nich průkazku vyměnilo. „Zbývá tedy deset tisíc klientů, kteří ji mají a budou si ji pravděpodobně vyměňovat se zpožděním,“ připustila ředitelka Úřadu práce.

Tito lidé se však se starou kartou mohou dostat do problémů při prokazování nároku na speciální zacházení. „Jedná se o parkování či různé výhody ve veřejných dopravních prostředcích. Nemohu říct, nakolik budou osoby, které o tom rozhodují, respektovat, že sKarta už nefunguje,“ uvedla Bílková. Těmto klientům doporučila v případě komplikací kontaktovat Úřad práce.

Marksová spoléhá na benevolenci vůči opozdilým

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD) potvrdila, že problémy kolem nevyměněných sKaret jsou už jedinou praktickou komplikací. „Ale já spoléhám na zdravý rozum, že pokud třeba policista zjistí, že zdravotně postižený nemá dočasný průkaz, ale má sKartu, tak ho nechá například někde zaparkovat,“ řekla ministryně. Zároveň nevyloučila, že o benevolenci policistů bude ještě dnes jednat s ministrem vnitra.

Speciální sKartu si lidé mohou vyměnit za novou dočasnou průkazku na pobočkách Úřadu práce. Dostanou ji zdarma a platit bude maximálně do konce roku 2015. „Úřady se snaží tyto klienty kontaktovat samy. Lidé mohou přijít či ještě lépe se na schůzku objednat, aby se nevytvářely zbytečné fronty,“ poradila Bílková.

Ukončení systému sKaret vyjde na 5,24 milionu korun, tři miliony z toho stojí náhradní průkazky pro postižené a zbytek informační dopisy a poštovné, upřesnila mluvčí Úřadu práce Kateřina Beránková. Celkem přes tyto účty od jejich zavedení do zrušení protekly dávky za 18,48 miliardy korun.

Drábek: Stát elektronickou výplatu dávek stejně jednou zavede

Projekt odstartoval v roce 2012, když resort práce a sociálních věcí vedl Jaromír Drábek (TOP 09). Kartu si od té doby převzalo skoro 280 tisíc lidí, další 4 tisíce ji odmítly. Program se ale setkal s ostrou kritikou ze strany odborů, ombudsmana nebo rady postižených. Zákonodárci proto loni systém zrušili.

Exministr Drábek ukončení sKaret považuje za chybu. Podle něj měl za 12 let fungování ušetřit na provozních nákladech tři miliardy. „Každá nová věc sklízí hodně kritiky. I Eiffelova věž v Paříži, když byla postavena, sklízela velkou kritiku. Po čase se něco takového stane normálním. To, že jednou stát přistoupí k elektronické výplatě sociálních dávek tak, jak je to v řadě jiných zemí, to je naprosto jasné,“ řekl Drábek.

Marie Bílková, generální ředitelka Úřadu práce ČR:

„Celý koncept vůbec nerespektoval možnosti a životní podmínky plánovaných uživatelů. Byl založen na zcela mylném hodnocení rozsahu a forem zneužívání dávek, takže nikdy nemohl naplnit avizované cíle.“

Česká spořitelna požaduje náhradu nákladů

Česká spořitelna, která měla systém provozovat do ledna 2024. Podle smlouvy počítala s tím, že by se přes sKarty měly v budoucnu vyplácet i penze. Své náklady na projekt loni na podzim vyčíslila na 203,8 milionu korun. Generální ředitel Pavel Kysilka tehdy uvedl, že spořitelna bude usilovat o plnou kompenzaci od resortu práce.

Marksová s Kysilkou jednala poprvé v polovině dubna. Ani jedna ze stran nechtěla sdělit podrobnosti. „Já věřím, že se dohodneme v řádu několika měsíců,“ tvrdí ministryně. Podle úřednického exministra Františka Koníčka resort ale ukončení projektu nezavinil a smlouvu neporušil, zákon o konci sociálních karet připravili senátoři a přijali zákonodárci. Podle informací ČTK má stejné výsledky právní analýzy i nynější vedení ministerstva.