Syn bývalého šéfa kladenských hutí byl odsouzen na čtyři roky

Kladno - Okresní soud v Kladně dnes vynesl rozsudek nad synem bývalého šéfa kladenských hutí Marko Stehlíkem. Muž půjde na čtyři roky do vězení s ostrahou. Soud ho uznal vinným z poškozování věřitele. Stehlík ve své závěrečné řeči minulý týden označil obvinění za cílenou snahu ze strany státu o likvidaci hutí a kriminalizaci rodiny Stehlíků. Proti rozsudku se na místě odvolal. Podle jeho slov se v případě převádění majetku mezi společnostmi nejednalo o snahu poškodit věřitele, ale hledání cesty z obtížné finanční situace Bohemia Art.

Státní zástupkyně požadovala pro Stehlíka podmínečný trest tři roky s pětiletým odkladem. Rozsudek proto vyvolal překvapení. „Jádrem věci bylo vyvedení strojního vybavení před hrozbou konkurzu,“ řekl ve zdůvodnění soudce Ladislav Koudelka. Výši rozsudku odůvodnil vysokou finanční částkou, škodou velkého významu a společenskou nebezpečností jednání odsouzeného.

Trestní oznámení na Marko Stehlíka podala správkyně konkurzní podstaty v roce 1997. Podle obžaloby Stehlík poškodil věřitele Bohemia Art, k nimž se už peníze nikdy nedostaly. Na společnosti Merlin i Bohemia Art byl později vyhlášen konkurz.

Stehlík poškodil věřitele v srpnu 1996, kdy údajně stál za převodem vlastnictví výrobních zařízení z firmy Bohemia Art na společnost Merlin, jejímž byl do května téhož roku majitelem. Společnost Merlin si vzala padesátimilionovou půjčku od Poldi, kterou měla splatit prostřednictvím leasingové smlouvy. To se však nikdy nestalo. Mezitím byla pohledávka převedena z Poldi na Bohemia Art.

Případ u kladenského soudu dosud blokoval spis od pražského soudu, který byl u Nejvyššího soudu v Brně. Ten v dubnu loňského roku rozhodl, že státní zástupce může opět podat žalobu na někdejšího šéfa kladenských hutí Poldi Vladimíra Stehlíka, jeho syna Marka a bývalého ekonomického ředitele Luboše Pejpu. Jeho senát vyhověl stížnosti ministra spravedlnosti pro porušení zákona. Nelíbilo se mu, že nižší soudy opakovaně vrátily deset let trvající kauzu znovu k došetření.

Někdejší šéf kladenských hutí Poldi Stehlík, jeho syn Marko a bývalý
ekonomický ředitel Luboš Pejpa jsou obviněni ze zneužívání informací v
obchodním styku a z porušování povinnosti při správě cizího majetku. Hrozí jim až 12 let vězení.