Volební lídr ČSSD rezignuje na funkce, sponzoroval tajně stranu

Praha - Lídr jedné z pražských volebních kandidátek ČSSD a zastupitel hlavního města Miroslav Poche přiznal, že dal loni své straně peníze skrytě přes několik členů, kteří pak několikasettisícový sponzorský dar vykázali jako členské příspěvky. Udělal to prý proto, aby sociální demokracie nemusela platit daně. O porušení zákona se ale zřejmě nejedná, politické strany své dary danit nemusí. To však Poche nevěděl, což podle něj svědčí zejména o jeho hlouposti. Vzhledem k tomu, že jednal v rozporu se stranickými principy, rezignuje na všechny své funkce ve straně, sporné peníze dá strana na charitu. Zda zůstane alespoň na kandidátce pražské ČSSD, není jisté. K odchodu jej vyzval pražský volební lídr ČSSD Jiří Dienstbier mladší.

Šéf pražské ČSSD Petr Hulinský dnes o záležitosti s Pochem mluvil. „Jednal v rozporu s tím, jak v ČSSD postupujeme,“ řekl o něm Hulinský bez bližších podrobností. Do očí však Pochemu řekl, že jedním z největších hlupáků, které kdy potkal. Poche je v současnosti místopředsedou pražské ČSSD. Působí jako zastupitel hlavního města a placený předseda výboru pro infrastrukturu. Do zastupitelstva opět kandiduje, je lídrem v jednom ze sedmi volebních obvodů. Na kandidátce Poche zřejmě zůstane. „V této fázi už nemůžeme na kandidátních listinách nikoho měnit,“ uvedl Hulinský. Strany mohou týden před volbami jednotlivé kandidáty pouze škrtat. O tom však bude ČSSD ještě jednat.

Poche v rozhovoru pro ČT24:

"Po tom dnešním článku uvažuii o mnoha věcech, rezignoval jsem zatím na stranické funkce, protože se to významně týká pražské sociální demokracie. Nedošlo k žádnému porušení právních či daňových povinností. V účetnictví se to projeví pouze jinou strukturou výnosů, hospodářský výsledek ale zůstane stejný. Nikdo nebyl poškozen nikdo, například stát, není ani co dodaňovat."

„Celá ta kauza je důkazem mé hlouposti. Hloupost, kterou jsem projevil v rozhovoru s Hospodářskými novinami, je neoddiskutovatelná. Hloupost je samozřejmě i to, že jsem nevěděl, že povinnost danit dary neexistuje.“

Úřadující šéf strany Bohuslav Sobotka odmítá, že by tento případ nějak znevěrohodnil hospodaření ČSSD. Z pohledu celkového objemu finančních prostředků strany jde prý pouze o malou částku. „Tohle nemůže zpochybnit naše účetnictví,“ hájí čest strany Sobotka. Přesto ČSSD v návaznosti na aféru oznámila, že sporné peníze věnuje na charitu. Dětské domovy dostanou od socialistů 200 tisíc korun.

Poche se „prořekl“, danit přitom nemusel

Podle Hospodářských novin, které na případ upozornily, Poche o daru mluvil, když se ho redaktoři ptali na odměny, které pobírá za funkci v městské společnosti. Komunální politik si totiž díky svému členství v dozorčí radě společnosti Pražská energetika loni vydělal 1,6 milionu korun. „Mezi řečí“ prý politik přiznal, že penězi z odměn zčásti obdaroval svou stranu, že jí však peníze nedal jako oficiální sponzorský dar, ale skrytě přes prostředníky.

Miroslav Poche o „daňovém úniku“

„Já jsem ten dar rozepsal na nějakých deset členů tak, aby se z toho nemusela platit daň. Protože když dám dvě stě tisíc straně, tak ta z toho zaplatí 15 procent daň. Kdežto když to rozepíšu mezi deset svých členů na obvodě a oni zaplatí padesát tisíc jako členský příspěvek, tak se z toho daň neplatí.“

Zbytečně se tak přiznal k úmyslu porušit zákon. Politické strany totiž peníze ze sponzorských darů či členských příspěvků danit nemusejí. Miroslav Poche podle svých slov toto pravidlo neznal. Podle experta Komory daňových poradců Jiřího Topinky jde ale o porušení zákona o účetnictví. Hospodářské noviny navíc míní, že Poche svým přiznáním „popsal cestu, jak do stran mohou nekontrolovaně proudit peníze“.

Miroslav Poche
Zdroj: ČT24