Reportéři ČT: Boj proti korupci je výnosný byznys

Praha – Vydělávat se dá na spoustě věcí, dokonce i na boji proti korupci. Podobnou mezeru na trhu našla i firma E-institut, která za absolvování internetového rychlokursu uděluje úřadům nálepky s nápisem Úřad bez korupce. Absolvovat takovýto rychlokurz a složit závěrečný test není podle některých absolventů kurzu nic těžkého, neboť úroveň testu je údajně směšná. Navíc firma E-institut se zamotala do závažného podezření, že se sama podílela na korupčním chování úředníka ministerstva průmyslu a obchodu.

Rychlokurz a závěrečný elektronický test nedávno absolvovali úředníci některých městských částí. Je totiž součástí školení, které by mělo zajistit, aby byli úředníci odolnější proti korupci. Podle zastupitelky Prahy 4 Ivany Bursíkové byl tento test však na úrovni základní školy pro mentálně postižené. Školení, ke kterému se některí absolventi vyjadřují dosti kriticky, stojí kolem patnácti set korun za jednoho úředníka a program dodává firma E-institut.

Daniela Vrtišková, mluvčí E-institut, s.r.o.

„My si za kvalitou těch textů stojíme a já mám opravdu pocit, že ten kurz je v pořádku. Slyšela jsem slova mělká a hloupá a nepovažuji to za to. Věřím, že ten kurz je kvalitní.“

Výnosná živnost – boj proti korupci (zdroj: ČT24)

Kvalita kurzu však není jedinou věcí, která se dostala pod palbu kritiky. Výtky směřující ke školení se týkají také toho, že některé texty, které jsou součástí kurzu, jsou překopírované odjinud. Tomu, že nejde o klasickou citaci, ale o porušení autorského práva nasvědčuje především rozsah zkopírovaného textu. Důvodem kopírování textů je možná fakt, že společnost nemá s protikorupčním školením žádnou předchozí zkušenost. Je proto s podivem, že si Praha 4, Praha 5 a město Klatovy vůbec firmu vybraly.

Opravdová zápletka začíná s podezřelou zakázkou na MPO 

Aneta Tulpová Kostová

„Myslím si, že můj muž udělal pračku vysokému státnímu úředníkovi.“

Manželka majitele firmy E-institut Martina Tulpy, Aneta Tulpová Kostová, přišla s dokumenty, podle kterých jsou dva miliony korun za protikorupční školení úředníků nic oproti zakázce za 275 milionů korun a s ní související bývalý ředitel sekce strukturálních fondů na ministrerstvu průmyslu a obchodu Miroslav Elfmark. Jemu podřízená agentura Czech Invest vypsala v únoru 2008 obří zakázku na rozvoj informačního systému a podle těchto dokumentů vzniká podzření, že 7 milionů z těchto 275 skončilo v kapse pana Elfmarka.

Konkrétně se jedná o následující finanční transfery. Firma ASD software získala od ministerstva průmyslu a obchodu, resp. agentury Czech Invest, která spadala pod Miroslava Elfmarka, zakázku za 275 000 000 korun. Záhy poté však odešlo z firmy ASD software 7 984 000 Kč na účet firmy E-institut, kterou vlastní manžel paní Tulpové. A za tři dny na to odchází z firmy E-institut 7 140 000kč do bývalé firmy pana Elfmarka, která je dnes napsaná na jeho otce.

Pan Elfmark byl v srpnu letošního roku, tedy v době, kdy na něj bylo podáno trestní oznámení, ministrem Martinem Kocourkem z funkce odvolán a z ministerstva odešel. Ministr Kocourek ani jeho mluvčí tvrdí, že odvolání s tímto případem nesouvisí. Nikoho dalšího se Reportérům ČT nepovedlo úspěšne kontaktovat, a tak pozadí celé transakce a roli firmy E-institut v ní,  bude muset zřejmě objasnit až policie.