Hladiny českých toků klesají, vydatné deště mají už dvě oběti

Praha - Deště a zvednuté hladiny řek z posledních dní mají na svědomí zřejmě již dvě oběti. Vodáka, který se pravděpodobně utopil v řece Lubině, hledají od včerejška policisté. Ti po poledni taky našli tělo v řece Černé. Nejspíš jde o ženu, po které pátrali od dopoledne. Tok byl v místě na prvním stupni povodňové aktivity. Hladiny českých řek ale dál klesají. Na pěti místech pořád platí první stupeň povodňové aktivity. Situace se uklidnila v okolí Krkonoš, kde jedničku hlásí už jen Labe u Vrchlabí. Na Moravě je na prvním stupni Stříbrný potok a Opava. Stav bdělosti platí na jihu Čech na řekách Blanice a Černá.

Na řece Lubině v Příboru na Novojičínsku, na níž byla kvůli vydatným dešťům zvýšená hladina, v sobotu odpoledne zřejmě utonul vodák. Na Splavu poblíž restaurace Mexiko se převrátily dva čluny se čtyřmi lidmi. Dva vodáci se vlastními silami dostali na břeh, jednoho člověka lidé vytáhli, záchranářům se jej podařilo oživit a v kritickém stavu ho přepravili do nemocnice v Ostravě. Čtvrtý vodák ale zmizel pod hladinou a dosud se jej nepodařilo najít. O pohřešovaném muži informovali policisté i své kolegy v Polsku, kam řeka odtéká. Sami budou v pátrání pokračovat, až voda opadne.

Utopila se také žena z Benešova nad Černou, kterou od dnešního dopoledne hledali hasiči i vrtulník. Záchranáře zavolal místní obyvatel, který ženu zahlédl u řeky a po několika okamžicích mu zmizela. Do celé akce se zapojily čtyři desítky lidí, na místo dorazili i potápěči. „Řeka to jednoznačně komplikovala. Jakékoli záchranné akce na zvýšených tocích jsou vždy náročné,“ podotkl Martin Sviták, řídící důstojník HZS Jihočeského kraje. Tělo následně našli zaklíněné na jezu. Proč se žena do vody dostala, vyšetřují policisté.

Řeky na většině území Česka postupně klesají

Situace se zklidnila v Libereckém a Královehradeckém kraji, kde ještě včera večer řeky stoupaly. Stav bdělosti, tedy první povodňový stupeň, vodohospodáři drží na Jizeře v Železném Brodě. Dnes by hladiny řek už stoupat neměly. „Registrujeme již pouze několik prvních stupňů a předpokládáme, že voda bude dále klesat, protože předpověď počasí hovoří o srážkách pouze v řádu milimetrů,“ uvedl vedoucí dispečinku Povodí Labe Jiří Petr.  

V sobotu byla nejhorší situace na horním toku Labe v Královéhradeckém kraji, kde voda na několika místech dosáhla až třetího stupně povodňové aktivity, tedy stavu ohrožení. V Libereckém kraji byla nejvýše Smědá v části obce Višňová Předlánce na Liberecku, která dosáhla třetího stupně povodňové aktivity. „Voda postupně odtéká dolů, kde by ale neměla způsobit žádnou povodňovou aktivitu,“ dodal Petr.  

Na Jesenicku platí první stupeň jen na Stříbrném potoce

Také hladiny toků na Jesenicku, kde v sobotu platil první povodňový stupeň a v případě jednoho na chvíli i stupeň druhý, v noci na dnešek klesly. První povodňový stupeň, tedy stav bdělosti, platí už jen na Stříbrném potoce v Žulové, i zde však jeho hladina pomalu klesá. Hladiny ostatních toků v Olomouckém kraji jsou klidné, postupně klesá i Bečva, kde v v Teplicích nad Bečvou a Dluhonicích na Přerovsku v pátek platil první povodňový stupeň.

Všechny řeky jsou v normálním stavu také v Moravskoslezském kraji. Ještě v sobotu večer se první stupeň povodňové aktivity držel například na Ostravici ve Frýdku-Místku nebo Odře v Bohumíně na Karvinsku, během noci ale voda opadla i tam. Vyplývá to z informací na internetových stránkách podniku Povodí Odry.