Tomáš Březina se může dostat na svobodu za kauci 15 milionů

Olomouc – Tomáš Březina, jeden z hlavních aktérů lihové kauzy, zatím zůstane ve vazbě. Rozhodl o tom Krajský soud v Olomouci. Tomáš Březina žádá o statut spolupracujícího obviněného, jeho otec a tchán za něj dokonce nabídli sedmimilionovou finanční záruku. Soud ale požaduje záruku 15 milionů korun. Březina je spolu se svým bratrem Radkem a Tomášem Pantlíkem obviněný z půlmiliardového daňového úniku.

Tomáš Březina byl údajně jedním z nejbližších spolupracovníků údajného šéfa takzvané lihové mafie Radka Březiny. Pro svého bratra podle obžaloby pracoval jako bílý kůň – vedl mu evidence a na jeho jméno byly i účty.

Rodina dnes u soudu nabídla za jeho propuštění kauci ve výši sedm milionů korun. Pět milionů hodlal složil Březinův otec, další dva miliony přidal jeho tchán. Soudce Eduard Ondrášek ale jejich návrh odmítl s tím, že tyto záruky „nejsou dostatečné“. Přijatelná by podle něj byla patnáctimilionová záruka.

Teď tedy záleží na Březinově rodině, zda finanční obnos sežene. Pokud se jí to podaří, tak je propuštění z vazby více než pravděpodobné. Soud zároveň odmítl uvolnění části zablokovaného majetku Tomáše Březiny. Ten ho chtěl použít k zajištění sebe a svojí rodiny.

Proti případnému propuštění z vazby neprotestoval ani státní zástupce. Podle něj jsou vazební důvody oslabeny. Tomáši Březinovi pomohlo také to, že s vyšetřovateli rozsáhle spolupracuje. Minulý týden soudu několik hodin popisoval systém, jakým se denaturovaný líh měnil v alkoholické nápoje.

Co vypověděl před soudem Tomáš Březina?

  • "Ve firmě (Morávia-Chem, pozn. red.) od roku 2002 do mého zadržení vznikal nelegální líh, byl to jediný zdroj nelegálního lihu pro mého bratra. Odtud šel do skladů."
  • "Bratr se rozhodl, že by chtěl mít svůj tajný nelegální lihovar, který měl být zakopán do země. Sehnali kvůli tomu areál ve Stojčíně. Nikdo neměl mít tušení, že takový lihovar má a že něco takového ve Stojčíně existuje. Celkově tam bylo navezeno 1,3 milionu litrů lihu."
  • "Denaturace byla provedena fiktivně. Poté proběhla fiktivní výroba látek do ostřikovačů, které byly distribuovány odběratelům. Byl to propracovaný řetězec. Líh byl fakticky ukryt v areálech Morávia-Chem."

Daňový únik byl vyčíslen dohromady téměř na půl miliardy korun. Podle žalobců takzvaná lihová mafie mohla na nezdaněném lihu ošidit stát nejméně o tři miliardy korun. Březinovi jsou stíháni i v souvisejícím trestním řízení, ve kterém je obviněno kvůli obchodování s nelegálním lihem celkem 15 lidí.

U soudu s bratry Březinovými panují přísná bezpečnostní opatření
Zdroj: Luděk Peřina/ČTK

Údajný šéf Radek Březina navíc z vazební cely policistovi nabídl desetimilionový úplatek a snažil se ovlivňovat svědky. Podplatit však chtěl také státního zástupce i soudce. Hrozí mu za to až 16 let vězení.