Co může odnést exekutor z bytu? ČSSD navrhuje zpřesnit seznam

Co všechno si může exekutor odnést z vašeho bytu a na co už nemá nárok? Exekutorům je podle platných zákonů zapovězeno „obvyklé vybavení domácnosti“ či „běžné oděvní součásti“. Co to ale přesně je, může být předmětem dohadů či dvojího výkladu. Poslanci ČSSD proto navrhují zpřesnit seznam věcí, které by měly zůstat pro exekutory tabu. Jejich návrh projednala vláda, její stanovisko je však neutrální.

Co může odnést exekutor z bytu? ČSSD navrhuje zpřesnit seznam (zdroj: ČT24)

Návrh, pod kterým je podepsán Jeroným Tejc či Michal Hašek, jasně stanovuje, co je vybavení domácnosti: postel, stůl, kuchyňská linka, kuchyňské nářadí a nádobí, lednička, sporák, vařič, pračka, vytápěcí těleso, palivo, peřiny a ložní prádlo.

Exekutor by také nově nesměl zabavit studijní ani náboženskou literaturu, dětské hračky a jiné věcí, které nejsou zjevně dražší než tisíc korun; zapovězeny by byly i písemnosti osobní povahy a obrazové a zvukové záznamy, které se týkají dlužníka nebo jeho rodiny. Návrh podepsali i poslanci za opoziční hnutí Úsvit a dnes ho projedná vláda. Kabinet zřejmě zaujme neutrální postoj a upozorní na některé legislativní nedostatky předlohy. Kompletní znění Tejcova návrhu si může přečíst zde

V Česku momentálně čelí exekuci skoro milion lidí a firem. Průměrná částka, kvůli které soud loni exekuci zahájil, je 80 tisíc korun. 

Podle poslanců ČSSD jsou dlužníci v Česku mnohdy šikanováni a vydíráni: to když si exekutoři odnášejí například hračky pro děti nebo věci k základní hygieně. „Výsledkem je to, že se z toho stávají těžké sociální případy, které potom sanuje z daní poplatníků stát,“ sdílí podobný názor šéf hnutí Úsvit Tomio Okamura. ODS k tomu ale dodává, že je potřeba myslet na obě strany sporu. „Důležitá jsou i práva věřitelů, a ne se neustále věnovat právům dlužníků,“ myslí si předseda občanských demokratů Petr Fiala. 

Podle zástupců nevládních organizací by si exekutoři měli vystačit se selským rozumem. Když se to ale neděje, je prý každá změna dobrá. „Pokud bude zabaven starožitný stůl a bude rychle prodán, znamená to umoření dluhu dlužníka… na druhou stranu dlužník musí někde jíst,“ podotýká ředitel poradny při finanční tísni David Šmejkal. 

Typický dlužník: muž středního věku, často má za sebou vězení. Pracuje na černo, několikrát změnil adresu a většinou ho tíží hned několik nesplácených závazků najednou.

Exekuce ale nejsou výjimkou ani u střední třídy: odstartovat ji může zapomenutá pokuta či nezaplacený účet za telefon. 

Seznam věcí, který nyní nepodléhají exekuci:

  • běžné oděvní součásti, obvyklé vybavení domácnosti
  • snubní prsten a jiné předměty podobné povahy
  • zdravotnické potřeby a jiné věci, které povinný potřebuje vzhledem ke své nemoci nebo tělesné vadě
  • hotové peníze odpovídající dvojnásobku životního minima jednotlivce (tj. pokud částka nepřesahuje 6 820 korun)
  • domácí mazlíčci
  • jde-li o podnikatele, nemůže se exekuce týkat těch věcí v jeho vlastnictví, které nezbytně nutně potřebuje k výkonu své podnikatelské činnosti