Omnipol už vydělal na armádních zakázkách deset miliard

Praha - Armáda v uplynulých dvanácti letech vyplatila firmě Omnipol a společnostem s ní spojených na zbrojních zakázkách přes deset miliard korun. Platby vzrostly zejména v době vlády Mirka Topolánka, rekordní byly za ministryně obrany Vlasty Parkanové a jejího nástupce Martina Bartáka. Podle serveru to vyplývá z analýzy, kterou zpracovalo současné vedení ministerstva. Informaci přinesl server Aktuálně.cz.

Firmám napojeným na někdejšího šéfa zbrojařské firmy Omnipol Richarda Hávu stát vyplatil miliardy korun za to, že dělaly prostředníky při nákupech zbraní pro armádu. Ministerstvo obrany nyní po dohodě s premiérem Petrem Nečasem (ODS) chystá změnu zákona, která by umožnila státu nakupovat zbraně bez prostředníků. „Pro analýzu příjmů společnosti Omnipol jsme využili informace o fakturacích a projektech realizovaných se společnostmi Omnipol (staré IČO), Omnipol (nové IČO), Zenit a Poličské strojírny, které jsou s ní svázány personálně, organizačně a ekonomicky,“ stojí podle serveru v dokumentu.

Zpráva nicméně neříká, jaké byly provize Omnipolu a spřízněných firem z jednotlivých obchodů. Tyto údaje totiž nemá úřad k dispozici. Z výročních zpráv Omnipolu je ale zřejmé, že legální provize dosahovaly stovek milionů korun. Z údajů ministerstva obrany vyplývá, že do roku 2005 vystavoval Omnipol a s ním spojené společnosti armádě faktury v rozmezí 160 až 450 milionů ročně. Za Topolánkovy vlády vyplácel stát více než miliardu ročně, v roce 2009, kdy armáda nakoupila letouny CASA a Zenit fakturoval opravy vrtulníků Sokol, byl účet 3,1 miliardy korun.

Analýza role prostředníků bude součástí auditu zakázek, který ministerstvo obrany právě dokončuje. Ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) zatím odmítl dílčí zprávy komentovat: „Ještě nemám k dispozici souhrnnou kontrolní zprávu. Jakmile se s ní seznámím, budu informovat. Do té doby se zdržuji komentáře.“ Společnost Omnipol se k dokumentům ministerstva obrany ani ke svým provizím zatím nevyjádřila. „S firmou Omnipol nemám nic společného. S dotazy určenými firmě Omnipol se zásadně obracejte na její vedení,“ řekl Háva.

Letoun CASA
Zdroj: ČT24