Nejvyšší žalobce zamítl stížnost Rittiga na rozdělení kauzy Nagyová

Praha - Nejvyšší státní zastupitelství zamítlo stížnosti trojice obviněných v kauze okolo Jany Nečasové. Píše to Mladá fronta DNES. Zpravodajcům Ondreji Páleníkovi a Janu Pohůnkovi a lobbistovi Ivo Rittigovi se nelíbilo, že se olomoučtí žalobci rozhodli případ rozdělit. Stěžovali si například, že se omezí jejich právo na obhajobu. Nejvyšší státní zastupitelství ale nenašlo v rozhodnutí žádné chyby.

Vrchní státní zastupitelství v Olomouci může díky rozdělení celé kauzy poslat k soudu dřív tu část případu, která se týká údajného zneužití vojenské tajné služby a sledování tehdejší manželky premiéra Petra Nečase. Kromě Jany Nečasové (dříve Nagyové) je v ní obviněno i několik bývalých zpravodajců - bývalí šéfové Vojenského zpravodajství Ondrej Páleník a Milan Kovanda a pracovník tajné služby Jan Pohůnek.

Byla to ale Nagyová, která podle policie sledování iniciovala. Zpravodajci se hájí tím, že nešlo o sledování, ale obranu proti sledování, tudíž jinak nutné povolení ministra obrany nebylo třeba. Měli prý za úkol zjistit, zda Nečasovu tehdejší manželku nesleduje někdo jiný, protože Nečasově rodině mohlo hrozit nebezpečí. Zpravodajská větev případu je podle olomouckých žalobců objasněna, zatímco ve zbytku kauzy ještě vyšetřování pokračuje.

Soud s Rittigem ani nezačal. Advokát neměl v pořádku plnou moc (zdroj: ČT24)