Je mi ctí šířit dobré jméno republiky v zahraničí, říká Agneszka Hollandová

Praha – Polskou filmařku Agnieszku Hollandovou, bojovníka proti nacismu i komunismu Otto Picka, módní návrhářku Blanku Matragi či zástupce krajanské organizace Masaryk Memorial Institute, která působí v Torontu, ocenil ministr zahraničí Lubomír Zaorálek za šíření dobrého jména České republiky v zahraničí. Ocenění Gratias Agit v jejím osmnáctém ročníku dostalo letos čtrnáct lidí a jedna instituce. Laureátka ceny Agneszka Hollandová zdůraznila, že šíření jména země je ctí – svět podle ní vidí Česko lépe než Češi sebe sami.

Ceny za šíření dobrého jména České republiky v zahraničí uděluje ministr zahraničních věcí od roku 1997. Letos ji poprvé předával Lubomír Zaorálek, obdrželi ji jak Češi, kteří se prosadili za hranicemi, tak i cizinci, kteří například provozují česká muzea nebo propagují vztahy Česka se svojí zemí. „Oni sami jsou ztělesněním dobrého jména,“ charakterizoval laureáty ceny Gratias Agit ministr Zaorálek. „Rád bych jim předal ocenění a poděkování za to, že těmi svými dobrými životy pomáhali vytvářet také dojem dobrého života v této zemi,“ dodal ministr.

Mezi lidi, kteří vynikli i za českými hranicemi, počítá ministr například válečného veterána bojujícího v řadách americké armády na tichomořském bojišti během druhé světové války Karla Astera, člena protinacistického a především protikomunistického odboje, bývalého ředitele československého vysílání Svobodné Evropy Otto Picka, podnikatele Josefa Chromého, který se prosadil v Tasmánii, nebo módní návrhářku Blanku Matragi. Z občanů jiných států dostali cenu například překladatelé českých spisovatelů do němčiny a litevštiny Reiner Kunze a Almis Grybauskas, bývalý šéfdirigent Symfonického orchestru hl. m. Prahy Serge Baudo anebo správce Československého muzea v lotrinském Darney (kde byl v roce 1918 provolán vznik samostatného Československa) André Poirot.

Hollandová Česko pochválila, v Latinské Americe je podle krajanky neznámé

Polská režisérka Hollandová označila cenu za šíření dobrého jména Česka ve světě za velký dar. „To, co si lidé myslí o Česku, o Čechách a o české kultuře je mnohem příznivější než, co si sami Češi myslí o sobě. Ale to je i naše polská specialita, že neumíme ocenit to, co máme nejlepší v nás samých,“ zdůraznila Hollandová, která dnes převzala ještě jednu cenu - Bene Merito na polské ambasádě za propagaci polské kultury v cizině. V Československu vystudovala FAMU, zúčastnila se politických aktivit během pražského jara a k tehdejšímu dění v Československu se vrací i její poslední snímek Hořící keř. 

Hůře se však šíří dobré jméno Česka Elišce Krausové, která dostala ocenění jako představitelka krajanského sdružení Asocheca v Kolumbii. Problém ČR v Latinské Americe podle ní nespočívá v tom, že by její pověst byla špatná, ale spíše, že není žádná. Česká republika má podle krajanky v regionu v porovnání s jinými státy velmi malý zvuk. „Za to můžou všichni ti naši vyslanci, velvyslanci, exvyslanci, ministři a všichni dohromady. To je ta má zlost,“ podotkla Eliška Krausová. 

Ceny Gratias agit za šíření dobrého jména ČR v zahraničí
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

LAUREÁTI GRATIAE AGIT 2014

Karel Aster

  • válečný veterán, člen československé skupiny bojující v řadách Armády Spojených států na Filipínách

Serge Baudo

  • bývalý hudební ředitel a šéfdirigent FOK

Edward Dellin

  • předseda Pražského výboru Chicago Sister Cities International

Almis Grybauskas

  • překladatel děl českých autorů 20. století do litevštiny

Patrick Herminie

  • propagátor seychelsko-české spolupráce

Agnieszka Hollandová

  • filmová režisérka a scenáristka

Josef Chromý

  • podnikatel v potravinářství v Tasmánii

Eliška Krausová

  • ředitelka krajanského spolku v Kolumbii

Reiner Kunze

  • německý překladatel děl českých autorů

Blanka Matragi

  • módní návrhářka, malířka a designérka

Borges Odilon Jr.

  • honorární konzul České republiky v Brazílii

Otto Pick

  • člen Wintonova transportu z r. 1939, člen československých jednotek v Anglii, účastník protikomunistického studentského pochodu z února 1948, ředitel čs. vysílání Rádia Svobodná Evropa

André Poirot

  • správce Československého muzea ve francouzské Darney

Ján Valach

  • slovenský dirigent, varhaník a hudební skladatel působící v Belgii

Masaryk Memorial Institute

  • krajanská a charitativní organizace v Torontu, Kanada
Laureáti ceny Gratias agit 2014
Zdroj: Michal Doležal/ČTK