Obnovení poplatků v nemocnici? ČSSD říká ne

Praha – Sociální demokracie trvá na tom, aby zůstal pobyt v nemocnici pro lidi zdarma. Premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka na večerním jednání koaliční rady zopakoval, že nevidí důvod pro změnu koaliční smlouvy. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) ale nedávno prohlásil, že zrušení poplatku byla chyba a že by se mělo o tématu jednat.

Poplatky v nemocnici tématem Událostí (zdroj: ČT24)

V koaliční smlouvě se ČSSD, ANO a KDU-ČSL dohodly, že nebudou znovu zavádět poplatek za pobyt v nemocnici, který už předtím zrušil Ústavní soud. „Pokud bychom zpochybnili tuto část koaliční smlouvy, tak bychom museli přijít s našimi dodatečnými požadavky a tím by koalice jen ztrácela čas, který by měla věnovat produktivnějším tématům, tam kde jsme schopni se domluvit,“ prohlásil dnes Sobotka.

Babiš už dříve řekl, že ANO při vyjednávání o koaliční smlouvě nemělo potřebná data, a také, že se snaží najít úspory v rozpočtu. „Nevěděl jsem, že koaliční smlouva je zákon. Nikdo dopředu neví, co se tady uděje,“ uvedl minulý týden Babiš. „Měli jsme to v programu, ale jestli s tím jeden koaliční partner nesouhlasí, tak je to zbytečné vysilování,“ komentoval to vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). Není to poprvé, kdy hnutí ANO otázku poplatků otevřelo - poprvé se tak stalo při projednávání kompenzací pro nemocnice, které zrušením poplatků přišly o část svých příjmů. 

Na dvoumiliardové kompenzace nemocnice zatím stále čekají, mají je dostat příští měsíc. Většina zařízení by poplatek v nějaké podobě uvítala. Některé nemocnice nesou ztrátu hůř, jiné lépe. Například v zadlužené brněnské nemocnici u sv. Anny je každý chybějící milion znát a nepomohou ani kompenzace. Nemocnice kvůli ekonomické krizi plánuje propustit až tři sta zaměstnanců. 

Lidem vadí poplatek za recept, než za hospitalizaci

Průměrný rozpočet tuzemských nemocnic na stravu na člověka a den vychází na šedesát až sedmdesát korun. Za to pacient snídá, obědvá, večeří a někde i svačí. Další zhruba dvě stokoruny stojí nemocnici teplo, elektřina či hygienické vybavení. 

Poplatky
Zdroj: ČT24/STEM/MARK

Podle průzkumu veřejného mínění přitom většině lidí poplatek za pobyt v nemocnici nevadí, problém mají spíše s poplatkem za recept. Víc jak třetině lidí by nevadilo platit v nemocnici 60 korun za den (původní výše poplatku), zhruba čtvrtina by neměla problém zaplatit stokorunu (tato výše se platila poslední dva roky) a tři procenta lidí by klidně zaplatily i více než sto korun. S nemocničním poplatkem souhlasí šedesát procent lidí, s poplatkem za recept jen třetina.