Za korupci stíhaný Martin Dědic je na svobodě. Soud ho propustil na kauci

Ostrava – Soud propustil na kauci 4 milionů korun z vazby ostravského lobbistu Martina Dědice. Je podezřelý, že díky známostem s významnými ostravskými politiky ovlivňoval výběrová řízení a od zvýhodněných firem za to bral úplatky. Dozorující státní zástupce Vít Koupil potvrdil, že pominuly důvody vazby kvůli možnému ovlivňování svědků, protože policie už všechny důležité svědky vyslechla.

Za propuštění z vazby Martin Dědic zaplatil kauci 4 miliony korun, musel také odevzdat svůj cestovní pas a slíbit, že bude spolupracovat s probačním úředníkem, který na něho bude dohlížet. Obavy z možného útěku totiž nepominuly. Tato opatření, společně se zabavením majetku v hodnotě 40 milionů včetně jeho vily na Mallorce, by mu v tom měla bránit. „Na vyšetřování případu se propuštěním obviněného z vazby nic nemění,“ zdůraznil Vít Koupil.

Dědic byl ve vazbě od konce března. Od té doby policie vyslechla padesát pět svědků. Podnikatel je obviněný z přijetí úplatku, legalizace výnosu z trestné činnosti a sjednávání výhody při zadávání veřejné zakázky. Podle státního zástupce mu trestná činnost vynesla nejméně 30 milionů úplatků od zvýhodněných firem, které kryl poradenskou činností. Hrozí mu až dvanáct roků vězení. Spolu s ním policisté stíhají dalších sedm lidí na svobodě. Dědic od začátku obvinění odmítal, neúspěšně si podal stížnost i proti uvalení vazby.

Soud propustil Martina Dědice z vazby. (zdroj: ČT24)

Policie prověřuje i zakázky hejtmanství

V souvislosti s vyšetřováním prověřila protikorupční policie desítky městských zakázek, nyní prověřuje také některé akce krajského úřadu, které zřejmě přinesly Dědicovi tučné provize. Prokazatelně zmanipulované jsou podle státního zástupce zakázky městské nemocnice na rekonstrukci pavilonů nebo nákup zdravotnického materiálu. U Dopravního podniku města Ostravy jde například o rekonstrukci patnácti tramvají za 280 milionů, ze kterých podle policie dostala Dědicova firma Bussines Advisor více než 13 milionů. Policisté prověřují například zakázku na energetická zařízení na mošnovském letišti Leoše Janáčka, které patří kraji. Mezi podezřelými je i rekonstrukce mostu v Novém Jičíně, který provedla bývalá ODS - nyní Eurovia.

Důležitým důkazem proti Dědicovi jsou telefonní odposlechy, které prokazují jeho každodenní kontakty s špičkami ostravské ČSSD – hejtmanem Miroslavem Novákem, náměstkyní primátora Simonou Piperkovou, starostou Poruby Lumírem Palyzou a dalšími. Všichni opakovaně čelí výzvám k odstoupení z funkcí. Kvůli nadstandardním kontaktům s Dědicem zatím přišel o funkci ředitel ostravské městské nemocnice přišel Tomáš Nykel.