Zeman vyznamená Gorbaněvskou a pochválil Junckera

Lány – Prezident Miloš Zeman potvrdil, že u příležitosti státního svátku 28. října vyznamená ruskou disidentku Natalju Gorbaněvskou in memoriam. Uvedl to v rozhlasovém pořadu Hovory z Lán. U dalších sedmi spolubojovníků Gorbaněvské se kvůli jejich případnému vyznamenání musí ještě vyřešit technické detaily, dodal prezident. Hlava státu také považuje případnou nominaci Jeana-Claudea Junckera na nového předsedu Evropské komise za dobrou volbu.

Tzv. osm statečných, kteří v srpnu 1968 na Rudém náměstí v Moskvě demonstrovali proti okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy, navrhl na státní vyznamenání Český rozhlas a tento týden jejich nominaci na Řád Tomáše Garrigua Masaryka schválila Poslanecká sněmovna. 

Zeman se prý rozhodl ocenit Gorbaněvskou ještě před těmito návrhy. „Bohužel, bude to řád, který bude udělen im memoriam, což mě hluboce mrzí. Ale i řády im memoriam jsou regulérní ocenění,“ konstatoval Zeman. Gorbaněvská zemřela náhle loni v listopadu. Nedlouho předtím se s ní český prezident sešel a už při tomto setkání jí prý sdělil, že jí chce vyznamenání dát. 

O tom, zda řád udělí i sedmi zbývajícím kritikům okupace Československa, Zeman prý zatím „z technických důvodů nepřemýšlel“. Upřesnil, že těmito technickými důvody je počet křesel pro oceněné ve Vladislavském sále při předávacím ceremoniálu. Loni se podle něj do sálu vešlo 30 křesel. Letos od sněmovny dostal 70 kandidátů a on sám má 20 dalších.

Junckera považuje Zeman za profesionála

Zeman se v Hovorech z Lán věnoval i volbě nového šéfa Evropské komise, kde je favoritem bývalý lucemburský premiér Jean-Claud Juncker. Podle prezidenta je to dobrá volba – Juncker je prý profesionál, kterého si Zeman váží. Juncker je kandidátem nejsilnější frakce v EP: Evropské lidové strany. O víkendu jeho nominaci podpořili i levicoví předsedové vlád zemí EU. Příští týden pak o Junckerovi bude jednat summit v Bruselu.

Jean-Claude Juncker
Zdroj: ISIFA/EPA/BRUNO FAH

Zeman doufá v to, že nová bruselská exekutiva přinese změnu do politiky EU a právě dlouholetého lucemburského premiéra má za záruku toho, že ke změnám dojde. Dosluhující Evropské komisi vedené Josém Manuelem Barrosem prezident vyčetl, že se příliš soustředila na detaily a „pro stromy neviděla les“.

V souvislosti s krizí na Ukrajině Zeman opětovně kritizoval neexistenci společné zahraniční politiky Unie, což vnímá jako chybu. „My tak trochu zapřaháme vůz před koně, protože nejdřív jmenujeme evropského ministra zahraničí a pak namáhavě hledáme jeho pracovní náplň. Mělo se postupovat obráceně: definovat pracovní náplň a pak k této náplni hledat vhodného člověka,“ poznamenal prezident, který postrádá i společnou obrannou politiku evropské osmadvacítky a větší společnou ekonomickou politiku.