Soud: Za ochrnutí při porodu má nemocnice zaplatit 30 milionů

Praha – Kvůli ochrnutí dítěte při porodu musí pražská vinohradská nemocnice zaplatit jeho rodičům odškodné 30,3 milionu korun. Rozhodl tak Obvodní soud pro Prahu 10, kam se rodiče ochrnutého dítěte obrátili poté, co soudy zprostily obžaloby porodníka původně v případu obžalovaného. Rozsudek zatím není pravomocný, nemocnice zváží, zda se odvolá.

Soud se vrátil k případu, který se stal před pěti lety. Na první pohled běžný porod po bezproblémovém těhotenství skončil přidušením dítěte. Sice přežilo, ale je ochrnuté. Policie proto obvinila mladého porodníka, který porod vedl. Ten byl však nakonec zproštěn obvinění, když prokázal, že s ním měl být školitel a navíc neměl k dispozici potřebné vybavení. Pokračoval však občanskoprávní spor rodičů s nemocnicí. Původně žádali rodiče nemocného dítěte odškodné 18 milionů korun, jejich zmocněnec Antonín Tunkl později částku zvýšil na 30 milionů. Odškodné se skládá ze zhruba čtyř milionů bolestného a z více než 26 milionů, které žádala rodina jako náhradu za ztížení společenského uplatnění syna. Podle soudkyně Andrey Dobřichovské Gedeonové nedostal chlapec šanci začít žít běžný život; hluché, slepé a ochrnuté dítě krmí rodiče pomocí břišní sondy.

Zmocněnec rodičů Antonín Tunkl:

„Myslíme si, že zhodnocení paní předsedkyně je pregnantní. Dovolávat se nějakých současných výpočtů není možné. Dobře víte, že hodnota lidského života se penězi vyjádřit nedá.“

Z verdiktu je rozčarován právník Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Miroslav Bartoň. Částku, kterou by měla nemocnice zaplatit, považuje za příliš vysokou. „Odškodnění mělo být v relaci s dosavadní judikaturou. To znamená, že by mělo být přiznáváno tak, jak je všechny soudy dosud přiznávaly,“ řekl Bartoň, který by za přijatelné odškodné považoval zhruba deset milionů korun. Zvažuje proto, že se odvolá. Čeká ale na písemné vyhotovení rozsudku.

Odškodné není jen trest, ale také náhrada, shodují se Tunkl a Těšínová (zdroj: ČT24)

Zmocněnec: Rodiče o dítě pečují, kdo jim peníze nepřeje, ať s nimi týden pobude

Antonín Tunkl zdůraznil, že odškodné nevnímá jako trest, nýbrž satisfakci. Upozornil, že rodiče pečují o nehybného pětiletého chlapce sami. „Jestli pan doktor vyjádřil myšlenku, že jsou peníze pro rodiče, že rodiče zneužívají zdravotního stavu svého dítěte, tak by měl ty rodiče navštívit. Měl by minimálně týden s nimi pobýt, aby viděl, jaké náklady jsou s tím spojené, jakou péči, jaké sebeobětování to představuje,“ podotkl zmocněnec rodičů.

Pouze jako trest nevnímá verdikt ani Jolana Těšínová z Ústavu veřejného zdravotnictví a medicínského práva 1. lékařské fakulty UK. „Rozsudek nemá jen potrestat, má také vychovávat a přinést možnost kompenzace celé rodině, která v důsledku té nešťastné události vznikla,“ upozornila Jolana Těšínová.

Odškodné je dvojnásobné kvůli „šlendriánu“ nemocnice

Před soudním jednáním zvýšil Tunkl původně požadovanou částku téměř na dvojnásobek. Zdůvodnil to revizním posudkem. Nemocnice se podle něj zachovala nezodpovědně a porod nebyl veden správně. Zástupce rodičů před soudem hovořil o „šlendriánu“ a špatné organizaci práce na porodnickém oddělení vinohradské nemocnice. „Nechceme, aby to tak bylo,“ podotkl. Dodal však, že je ochotný s nemocnicí jednat o nižší částce.

Osudný porod probíhal tři hodiny, vedl ho porodník s roční praxí a bez atestace. Po dvou hodinách přivolal na pomoc kolegyni, která teprve porod ukončila, když dusící se dítě vytáhla kleštěmi. Oba lékaři dostali pokutu od lékařské komory, proti které se odvolali.

Pokud by rozsudek začal platit, šlo by o nejvyšší částku vysouzenou na nemocnici kvůli pochybení při porodu. Dosud nejvíce, 18 milionů korun, přiznal Krajský soud v Plzni v dubnu 2008 ochrnuté matce dvou dětí z Horního Slavkova na Sokolovsku. V sokolovské nemocnici jí v roce 2003 lékaři vstříkli kontrastní látku, na kterou byla zřejmě alergická. Upadla do komatu a je ochrnutá. Sumu zaplatil kraj. V roce 2007 pak Prostějovská nemocnice zaplatila odškodné 16,5 milionu korun manželům z Prostějovska za pozdní resuscitaci jejich syna. Novorozenému chlapci se na čas zastavilo srdce, přestal dýchat a utrpěl nevratné poškození mozku.