Rázný vládní řez. V její vědecké radě končí polovina členů, včetně Höschla

Praha – Vláda odvolala osm členů svého vědeckého poradního orgánu – Rady pro výzkum, vývoj a inovace. V sedmnáctihlavé formaci, která rozhoduje o směřování 26 miliard pro českou vědu, končí např. někdejší ministryně školství Miroslava Kopicová nebo psychiatr Cyril Höschl. Vicepremiér Pavel Bělobrádek tuto změnu vysvětluje tím, že orgán musí získat novou legitimitu.

„U některých členů bylo sporné jejich opakované zvolení. Druhý důvod je ten, že jsme chtěli tento orgán lépe sestavit podle jednotlivých hráčů na hřišti. Musíme se dostat do situace, kdy je rada vlády poradním, a nikoli výkonným a exekutivním orgánem,“ vysvětlil rozsáhlou obměnu vědecké rady vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL).

V radě končí exministryně školství Miroslava Kopicová, Karel Aim, profesor Rudolf Haňka z Cambridge, který byl hlavním vědeckým poradcem expremiéra Nečase, jazykovědec Karel Oliva, chirurg Miroslav Ryska a podnikatelé Jaroslav Doležal a Zbyněk Frolík. Odchází i psychiatr Cyril Höschl. „Profesor Höschl je zároveň členem předsednictva Grantové agentury. Nepovažuji za šťastné, aby člen rady vlády, která doporučuje rozdělování finančních prostředků, byl zároveň ve vysoké pozici agentury, u které se o peníze soutěží,“ argumentuje Bělobrádek.

Nové členy chce Bělobrádek sehnat během léta

V radě po dnešním verdiktu vlády zůstali vedle Bělobrádka Jiří Málek, Jiří Cienciala, Zdeněk Havlas, Stanislava Hronová, Tomáš Jungwirth, Vladimír Mařík a Ivo Vondrák. Jedno místo bylo už déle neobsazeno po rezignaci nynějšího předsedy ODS Petra Fialy. Plný počet členů chce Bělobrádek obnovit v průběhu léta, podle jeho dnešního vyjádření již probíhá jednání s možnými novými členy vědeckého sboru.

Podle předsedy Akademie věd Jiřího Drahoše s ním vicepremiér o personáliích dosud nejednal. Za klíčovou považuje právě tu Bělobrádkovu poznámku, ve které hovoří o úloze vědecké rady. „Zásadní otázka je, jestli rada bude mít funkci, kterou měla doposud. Podle zákona má Rada řadu exekutivních povinností a žádné výměny z ní nesejmou to, že bude schvalovat rozpočet,“ upozornil. Bělobrádek podle něj již opakovaně zmiňoval potřebu novelizovat zákon, který činnost Rady vymezuje. Jeho dnešní vyjádření tak naznačuje, že ji chce exekutivních pravomocí zbavit.