Nevyčerpané miliardy z EU chce vláda dát na opravu památek či sanitky

Praha – Vláda se snaží zachránit další peníze z Evropských fondů. Ministerstvo pro místní rozvoj připravilo pro rychlé čerpání dvě miliardy korun. Peníze mají být použity na opravu kulturních památek, na nákup sanitek a na IT projekty. Opozice se obává, že ve snaze utratit peníze za každou cenu by mohlo dojít k chybám - zrovna dnes vyšlo najevo, že Česko musí vrátit kvůli chybně čerpaným dotacím 1,8 miliardy korun.

Na opravu památek vyčlenilo ministerstvo z bezmála dvou miliard zatím 600 milionů korun; nebrání se ale tomu, peníze ještě přidat. Celkem se ozvalo 19 subjektů s projekty za 1,4 miliardy korun.

O peníze žádá například hrad Loket. V nejstarší a nejzdevastovanější části by měly vzniknout prostory pro badatele a část by se měla otevřít veřejnosti. Celkem loketští chtějí 40 milionů korun. Plány má i brněnský Špilberk - vyrůst by zde mohla přednášková místnost a restaurátorské centrum. „U těchto projektů je podstatné, že mají stavební povolení s nabytím právní moci - jde tedy o stavebně připravené projekty,“ uvedla ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová (ANO).

Další peníze mají jít do obcí, respektive IT zakázek. Na ně ministerstvo vyčlenilo 400 milionů korun. Přihlásilo se o ně celkem čtyřicet měst; žádají dvě miliardy korun. Ministerstvo ale nepočítá, že by tuto částku – na rozdíl od peněz na památky – navýšilo. IT projekty bývají obecně považovány za problémové. Sama Jourová přiznává, že je k IT projektům zdrženlivá.

Dalších 850 milionů korun má být použito na nákup sanitek pro krajské zdravotní záchranné služby.

Jourová: Je to „rizikové podnikání“, musíme se ale o to pokusit

Opozice ale varuje před bezhlavým utrácením. „Já se obávám, abychom ve snaze utratit za každou cenu všechny peníze z fondů neudělali nějaké chyby a nevyhodili je z okna,“ prohlásil šéf ODS Petr Fiala. „Je to v uvozovkách rizikové podnikání, protože máme málo času a musíme odčerpat velké částky, ale musíme se o to pokusit,“ řekla ČT ministryně. 

Česko čerpá unijní dotace nejhůř z celé sedmadvacítky. Jen loni nevyužilo deset miliard korun – přičemž celkem ve fondech zbylo 16 miliard korun. Jourová má na příští jednání vlády přinést analýzu toho, jak se daří peníze z eurofondů čerpat.

Deník Mladá fronta DNES navíc dnes informoval, že Česko čerpalo špatně dotaci na záruky pro zvýhodněné podnikatelské úvěry - a musí Bruselu vrátit v přepočtu 1,8 miliardy korun. „Tento případ je právem zmiňován jako pochybení,“ přiznala Jourová. Podle ministryně krizové scénáře počítají s tím, že letos „nechá“ Česko Bruselu 24 miliard korun a stejnou částku pak příští rok. „Naše aktivita by ale měla tato čísla zmenšit,“ doufá Jourová. 

Operačních programů ubyde - z 24 na 15

V období 2014–2020 je pro Česko připraveno celkem 590 miliard korun, které se budou čerpat v rámci 15 operačních programů. Nejvíc peněz má jít do krajů – skoro 130 miliard korun, o zhruba miliardu méně poputuje do dopravy a na podnikání a inovace pak necelých 119 miliard korun. „Projekty, které přijímáme k hodnocení, budou pečlivě vyhodnoceny, aby se nám tam nedostaly nesmyslné nebo rizikové projekty. Během financování pak bude muset fungovat pečlivá kontrola. Mechanismy jsou nastaveny, teď jde o to, aby fungovali lidé,“ doufá v lepší čerpání Jourová.

Čerpání dotací
Zdroj: ČT24