Cesta kolem ministerstev: Sobotka chce motivovat, personální změny nechystá

Praha - Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) teď neplánuje žádné změny ve vládě. Ani v resortech, které už dřív kritizoval. Jednotliví ministři mu i tak budou muset předložit výsledky své práce - už v příštích dnech začnou inspekce premiéra přímo v sídlech jednotlivých resortů. Podle Bohuslava Sobotky půjde spíš o motivační pohovory, opozice by ale k personálním změnám sáhla.

Už téměř půl roku vládne kabinet Bohuslava Sobotky. Několikrát za tu dobu zazněla z úst premiéra kritika k ministrům napříč koaličními stranami, ať už šlo o resort spravedlnosti, zdravotnictví nebo kultury, v rozhovoru pro Českou televizi ale premiér řekl, že personální změny na ministerstvech nechystá.

Premiér ale slíbil, že bude ministry kontrolovat. „Když se podívám na celkovou činnost vlády, tak to bude spíše povzbuzení, aby jim energie vydržela,“ řekl ke kontrolám ministerstev Sobotka. Už příští týden opustí kancelář ve Strakově akademii a vyrazí na inspekční cestu, jeho první kroky povedou na ministerstvo kultury. Podle ministra Daniela Hermana úřad funguje, že by byl slabým ministrem, si nemyslí. 

Události: Sobotka chce motivovat, personální změny nechystá (zdroj: ČT24)

Kromě kultury zamíří premiér v příštím týdnu na resorty dopravy a školství. V tom dalším pak na spravedlnost. Tam v posledních týdnech byla napjatá atmosféra kvůli sporům ministryně Heleny Válkové (ANO) s podřízenými. Premiér dokonce pohrozil, že má šéfka resortu poslední šanci. Změny ve vládním týmu ale podle Sobotky tato inspekční cesta nepřinese. „Cílem není připravovat změny ve vládě. Cílem je povzbudit ministry a diskutovat s nimi témata priorit,“ připomněl Sobotka.

Situace kolem ministerstva spravedlnosti se podle Sobotky v poslední době zklidnila. Premiér ocenil především nedávné snížení odměn za vymáhání malých částek. „Na první pohled je evidentní, že z mediálního hlediska se situace kolem ministerstva spravedlnosti zklidnila. Já jsem velmi uvítal rozhodnutí ministryně, kterým snížila advokátní tarif u menších nebo bagatelních pohledávek. To je krok, který jsme potřebovali,“ řekl ministerský předseda. Sobotka už má tři nebo čtyři kandidáty, kteří by mohli v úřadě nahradit odvolaného náměstka Pavla Šterna (nominovaného ČSSD). Kandidáta by rád vybral do vládních prázdnin, které začnou 11. srpna. (Více o situaci na ministerstvu spravedlnosti čtěte zde.)

Helena Válková o situaci na ministerstvu:

Myslím, že ten, kdo chce objektivně hodnotit řízení resortu, zaznamenává pozitivní výsledky, jako například nový advokátní tarif u bagatelních pohledávek, připravované legislativní změny novely občanského zákoníku, četnější kontroly exekutorských úřadů.

Další cesta premiéra povede na ministerstva průmyslu, lidských práv, zahraničí a zemědělství. „Panu premiérovi jsme schopni odprezentovat velký kus práce, připravena je společná zemědělská politika,“ doufá v dobrý výsledek premiérovy návštěvy ministr Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Následovat pak bude zastávka na zdravotnictví a na ministerstvu pro místní rozvoj. „Samozřejmě pan premiér může mít výhradu k tomu, že fondové věci jdou pomalu, tady já mám argument, že všechno chce svůj čas,“ připustila jisté potíže ministrine pro místní rozvoj Věra Jourová (ANO). (Více o problémech s evropskými dotacemi čtěte zde.)

Sobotka: Stát chce dávat více peněz na opravy památek

Stát chce podle Sobotky dávat více peněz na spolufinancování oprav památek z evropských fondů, řada objektů to už potřebuje, zatím na opravy z rozpočtu ministerstva kultury chyběly peníze. „Pokládal bych to za obrovskou chybu, kdyby se nám teď nepodařilo peníze najít,“ uvedl Sobotka. Peníze na financování projektů by měly být už v rozpočtu na příští rok. „Je tady šance získat na obnovu památek v příštích letech stovky milionů korun,“ uvedl Sobotka. Hlavní část peněz půjde v dalším programovacím období z unijních fondů, desítky milionů musí dát podle Sobotky stát. Rozpočet ministerstva kultury by se měl podle Sobotky v budoucnu navyšovat. „V rámci vládní koalice jsme se dohodli, že by měl směřovat k jednomu procentu hrubého domácího produktu. To ale není věc, která by se měla stát příští rok,“ poznamenal premiér.

Kolečko návštěv skončí na Úřadu vlády. S ministrem financí se totiž premiér nesetká u něj v úřadu, ale ve Strakově akademii, a to 8. srpna. S ministry se v červenci setká také prezident Miloš Zeman, který se chystá na zasedání vlády. Podle Sobotky by se tak mělo stát během mimořádné schůze sněmovny, která by měla začít 15. července.