Lidé chtějí pomáhat i po smrti. K dobročinným závětím přispívá kampaň

Praha – Je to stále trochu tabu, řada lidí už ale v poslední vůli myslí i na dobročinnost. Odkázat část majetku potřebným považují skoro dvě třetiny českých seniorů za dobrou věc. Neziskové organizace nyní odstartovaly kampaň Závěť pomáhá, která takovou možnost zviditelňuje a radí, jak ji uskutečnit.

K dobročinným závětím přispívá kampaň (zdroj: ČT24)

Pokud se pro podobný dar lidé rozhodnou, díky novému občanskému zákoníku to budou mít jednodušší. „Primárně informujeme o tom, že je dobré myslet na svou rodinu, a pokud vám zbyde nějaký peníz a pokud máte pocit, že je dobré přispět na dobrou věc, tak myslete v závěti i na ostatní, kteří potřebují pomoc,“ uvádí mluvčí Koalice za snadné dárcovství Tomáš Vyhnálek.

Do projektu se zapojilo už sedmnáct známých neziskových organizací, které pomáhají dětem v Česku i zahraničí nebo se zaměřují na pomoc potřebným, lidská práva a životní prostředí. Čím dál více lidí přispívá nejenom na potřebné, ale třeba také na zvířata. Například pražská zoo se před dvěma lety dočkala odkazu majetku v hodnotě desítek milionů od chovatele exotického ptactva Stanislava Rákose. Za ně se mimo jiné buduje nová expozice exotických ptáků s prozatímním názvem – jak jinak – Rákosův pavilon.

Odkaz zanechal třeba i spisovatel a milovník koček Bohumil Hrabal. Část výdělku z jeho autorských práv, konkrétně zhruba sto tisíc korun, každoročně putuje do klecanského útulku.