Stropnický v Afghánistánu děkoval vojákům, jejich prestiž jde nahoru

Kábul – České vojáky v Afghánistánu navštívil ministr obrany Martin Stropnický. V zemi, kam přiletěl vojenským speciálem ve čtvrtek ráno, se setkal i s příslušníky jednotky, která střeží spojeneckou základnu Bagrám v provincii Parván. Právě tam sloužili čeští vojáci, kteří minulý týden padli při sebevražedném útoku. Čeští vojáci po Stropnickém také poslali otevřený dopis prezidentovi Miloši Zemanovi a poděkovali mu za jeho podporu. Se Stropnickým přiletělo do země i pět vojáků, kteří své mrtvé kolegy nahradí.

Ministr obrany několika vojákům předal pamětní mince a přečetl vzkazy, které lidé v souvislosti s tragickým útokem české armádě poslali. „Někdy musí bohužel dojít k takovým událostem, aby si lidé uvědomili, jaké chlapy mají,“ prohlásil. Připomněl tak dva nedávné útoky, které nepřežilo pět českých mužů a jeden byl zraněn.

V souvislosti s tím také poděkoval vojákům za jejich činnost. „Velmi se projevila pozitivní reakce našich občanů. Uvědomili si, že armádu máme. I ti, co o tom pochybovali a říkali si, že se jich to netýká, viděli, že je to velmi těžká a nesmírně riskantní práce. Její prestiž jde nahoru a to je dobře,“ konstatoval Stropnický.

V Afghánistánu už je nových pět českých vojáků (zdroj: ČT24)

 „Děkujeme za projevy úcty k naší činnosti,“ píší vojáci

Vojáci následně po Stropnickém poslali otevřený dopis Miloši Zemanovi. Prezidentovi v něm poděkovali a ocenili, že je několikrát v souvislosti s tragickými útoky z minulých dní podpořil. Podle kaplana jednotky mu také chtějí vzkázat, že „dotáhnou do konce to, co v Afghánistánu začali“.

„Vážený pane prezidente, na základě posledního vývoje událostí v provincii Parván – Afghánistán Vám děkujeme za projevenou soustrast rodinám padlých vojáků a projevy úcty k naší činnosti. Dále Vám sdělujeme, že i přes nesmírné oběti, které jsme byli nuceni v posledních dnech podstoupit, v plnění našeho bojového úkolu vytrváme a nikdy se nevzdáme,“ stojí v dopisu.

Stropnický vojákům dovezl české občerstvení, například chléb a salám. Vojáci mu na oplátku věnovali zarámovanou českou vlajku, kterou sundali z jednoho z vozidel poničených při sebevražedném útoku minulý týden. Poté dopravili ministra s doprovodem vrtulníky do Kábulu, kde se Martin Stropnický setkal s českými vojáky z velitelství mise ISAF a se zástupcem velitele jednotek ISAF Carstenem Jacobsonem. Program ministra obrany ohrozil čtvrteční útok na kábulské letiště, jeho doprovod proto zvažoval, že návštěvu zkrátí.

Jan Pejšek, mluvčí ministerstva obrany

„Cesta do Afghánistánu se musí plánovat několik týdnů. To znamená, ten termín byl stanoven zhruba měsíc. To, že se minulý týden stal sebevražedný útok, plánování cesty nijak neovlivnilo. Ministr obrany naopak chtěl o to víc v plánovaném termínu za vojáky letět a vyjádřit jim svůj obdiv a svoji podporu.“

V Afghánistánu je od čtvrtečního rána také pětice českých vojáků, která nahradí nedávno padlé kolegy. Do země je dopravil společně se Stropnickým vojenský speciál. Po třech dnech, kdy absolvují základní školení o fungování základny Bagrám, se postupně zapojí do hlídek.

V Afghánistánu v současné době slouží téměř 300 českých vojáků. Kromě lékařů a příslušníků strážní roty v zemi působí také logistici, meteorologové nebo vojáci, kteří cvičí piloty vrtulníků. Nejpočetnější skupinou je strážní rota, která má na starosti ochranu letecké základny Bagrám.

Zahraniční mise české armády v Afghánistánu (2015–2016)

  • strážní jednotka (Bagrám) – 160 vojáků
  • instruktoři speciálních sil (Kábul) – 30 vojáků
  • instruktoři pilotů vrtulníků (Kábul) – 30 vojáků
  • velitelství a logistika (Kábul) – 45 vojáků
  • chirurgický tým (Kábul) – 10 vojáků

Zahraniční mise české armády v Mali (2015–2016)

  • výcviková mise (Bamako) – 50 vojáků

Zahraniční mise české armády na Sinajském poloostrově (2015–2016)

  • posádka letadla Casa (Gorah) – 20 vojáků

Její členové vyjíždí na hlídky do okolí, kde se snaží zabránit povstalcům v odpalování raket na základnu, získávají také informace od místních obyvatel. Při podobné akci se v úterý minulý týden v bezprostřední blízkosti české hlídky odpálil sebevrah. Zabil čtyři Čechy a pátého velmi těžce zranil. Na základně se zraněný voják podrobil několika operacím, po převozu do střešovické vojenské nemocnice ale zemřel.

V noci na neděli byla česká hlídka opět napadena, tentokrát palbou z ručních zbraní, povstalci také na obrněná vozidla vypálili protitankové granáty. Střelec jednoho z vozů utrpěl středně těžká zranění. Do Česka byl převezen ve středu, nyní se léčí v Ústřední vojenské nemocnici v Praze.