Zkušeným kantorům příští rok porostou platy více než nováčkům

Praha – Podle návrhu ministerstva školství by dlouholetým učitelům měly platy od ledna stoupnout výrazněji než nováčkům. Začínající učitelé by si měli polepšit zhruba o dvě procenta, zatímco ti nejzkušenější přibližně o 4,4 procenta. Školské odbory s myšlenkou progresivního zvyšování platů souhlasí, ale o konkrétní podobě tabulek ještě budou s vedením resortu jednat, řekl předseda Českomoravského odborového svazu pracovníků školství František Dobšík.

Jako celek dostanou učitelé stejně jako ostatní státní zaměstnanci přidáno 3,5 procenta, na což jsou v návrhu rozpočtu kapitoly školství navrženy dvě miliardy korun. Od progresivního zvyšování platů si ministr Marcel Chládek (ČSSD) slibuje, že to pro zkušené pedagogy bude motivační a pomůže to k tomu, aby chtěli ve školství zůstat.

Podle šéfa školských odborů Dobšíka jde především o nápravu toho, že v roce 2011 za tehdejšího ministra Josefa Dobeše dostali přidáno především nastupující učitelé. „Těm tehdy stoupl základní plat z nějakých 16,5 až 17 na 20 tisíc. Naopak u těch zkušených to dělalo řádově desetikoruny,“ řekl.

Drtivá většina kvalifikovaných učitelů na základních a středních školách je zařazena do dvanácté platové třídy. Nováčci, kteří jsou v prvním stupni, by si podle ministerského návrhu měli ze současných 20 600 polepšil o 400 korun. Základní tabulkový plat nejzkušenějších učitelů, který aktuálně činí 25 150 korun by se měl zvýšit na 26 250 korun.

Tato podoba však ještě není definitivní, musí dojít ke shodě s odboráři, s nimiž bude vedení úřadu jednat v úterý. Jak přesně budou učitelské platy od ledna vypadat, by mělo být jasné zřejmě v září, odhaduje ministerstvo. To už by mělo dojít nejen k dohodě s odbory, ale také ke schválení konečné podoby vládního návrhu státní rozpočtu na rok 2015.

Ilustrační foto
Zdroj: Hanna Witte/ČTK/Picture Alliance

Už před více než měsícem sněmovna podpořila výjimky pro některé nekvalifikované učitele. Ti by jinak podle původního znění novely museli od příštího roku školství opustit. Podmínka kvalifikace je v zákoně deset let, tisíce učitelů ji ale nesplňují. Bez výjimky by k lednu příštího roku muselo školy opustit až 17 tisíc pedagogů. „Kdybychom nedělali vůbec nic, nemalá část základních a středních škol by se dostala do problémů,“ řekl ministr. Podotkl, že v některých školách nemá kvalifikaci více než 60 procent sboru a v několika školách není kvalifikovaný vůbec nikdo.

Ti učitelé, kteří do výjimky nespadají, by měli podle normy do konce roku alespoň zahájit studium pro získání pedagogické kvalifikace, jinak by měli skončit. Novela by však umožnila ředitelům škol zajistit na nezbytnou dobu výuku prostřednictvím nekvalifikovaných učitelů, pokud kvalifikovaného pedagoga na daný předmět k dispozici nemají.

Vydáno pod