Kdo po Jourové? Dostálová prý brala dva platy

Praha – V hledání nového ministra pro místní rozvoj zatím hnutí ANO příliš nepokročilo. Podle informací ČT se totiž jediná oficiální kandidátka – současná náměstkyně Klára Dostálová – příliš nezamlouvá vicepremiéru Andreji Babišovi. Podle něj má co vysvětlovat ohledně své minulosti. Jde hlavně o způsob, jakým byla v dřívější funkci královehradecké krajské manažerky placená. K nalezení nástupce po budoucí eurokomisařce Věře Jourové má hnutí čas ještě do konce října, kdy Jourová definitivně odejde do Bruselu.

Jeden vyřešený problém zadělal na nový. Dostálová, kterou současná šéfka resortu sama doporučila, čelí výhradám, že jako krajská úřednice brala dva platy za stejnou práci a dopomáhala k zakázkám firmě, kde figuroval její otec.

Vláda na mimořádném zasedání schválila kandidaturu ministryně pro místní rozvoj Věry Jourové na eurokomisařku. Nominaci nyní pošle do Bruselu.

Vláda schválila kandidaturu Jourové na eurokomisařku (zdroj: ČT24)

K platu ředitelky Centra evropského projektování dostávala ještě 35 tisíc korun měsíčně za konzultace o investicích. Opoziční zastupitelé, ale i někteří krajští úředníci tvrdili, že v obou případech vykonává stejnou práci – je za ní tedy placena dvakrát. Jako ředitelka Centra evropského projektování sháněla evropské příspěvky na krajské investice, jako konzultantka pak radila, jak evropské dotace získat. Podle zastupitele Vladimíra Dernera (KDU-ČSL) se přitom jednalo o „rabování veřejných prostředků“.

Úřednice, na kterou se snesl hněv, ale při stížnostech zastupitelů tvrdila, že na odboru investic ve skutečnosti nahrazovala vedoucího. „To rozhodně nespadá do kompetence ředitelky Centra evropského projektování. Je to aktivita nad rámec mých pracovních povinností,“ zdůraznila minulý rok Dostálová. Mluvčí krajského úřadu Imrich Dinogeszi tehdy dodal, že vyplácením dvojího platu Dostálové kraj naopak šetří. „Ušetřilo se na platu vedoucího, který na tom odboru nebyl. Plat vedoucího je vyšší než částka, o které se tady zmiňujeme,“ uvedl.

Tím ale vysvětlování Dostálové zřejmě neskončí. Podle kritiků také přihrávala zakázky v kraji firmě, kde působil jako vysoký manažer její otec. To ale sama Dostálová důrazně popřela a oporu našla také u své nynější nadřízené. „Vůbec mi na ni nesedí nic, co by bylo skutečně mimo pravidla, ať už psaná, nebo morální. Já se za ni plně stavím,“ zmínila Jourová.

Sám Babiš zatím vyčkává a bere si čas na seznámení s činností Dostálové. Podle informací ČT by raději našel jiného kandidáta, jenže prý zatím nemá z koho vybírat. „Já si myslím, že si s tím poradíme,“ dodal šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek. Hnutí přitom nevylučuje ani to, že nakonec sáhne pro kandidáta mimo své řady.

Hnutí ANO má ke kandidátce výhradky kvůli manažerským platům (zdroj: ČT24)