Policie stále nevyslechla raněného Hrůzu. Přihlásili se další svědci

Ostrava - Policistům se přihlásilo několik lidí, kteří chtějí vypovídat o okolnostech napadení zpěváka Michala Hrůzy ve Stodolní ulici v Ostravě. David Bartoš, který dozoruje vyšetřování případu, uvedl, že policisté plánují ještě asi deset výslechů, mezi jinými oběti. Podle dosavadních informací zpěváka zbili nad ránem před zahájením Festivalu Colours of Ostrava dva mladíci, na které chtěl údajně zavolat policii. Skončil s krvácením do mozku ve velmi vážném stavu v nemocnici. Útočníci jsou obviněni z několika trestných činů a jsou ve vazbě.

Hrůza prodělal v ostravské městské nemocnici operaci, poté ho lékaři uspali. Jak se zpěvákův zdravotní stav vyvíjí dál, není známo. Jeho manažerka Martina Tůmová sdělila, že jeho rodina si nepřeje zveřejňovat žádné další informace. „Brzy se to pravděpodobně změní, zatím to ale stále platí,“ řekla. Fakt, že ho policisté dosud nevyslechli, nasvědčuje tomu, že dosud nebyl výslechu schopný. I když dva podezřelí mladíci jsou již za mřížemi, kriminalisté dál shromažďují důkazy. Vedle výpovědí svědků či zajištění kamerových záznamů požádali o spolupráci znalce z oboru soudního lékařství. „Znalec by se měl vyjádřit k pravděpodobnému mechanismu útoku a také k rozsahu zranění oběti,“ uvedl státní zástupce, který potvrdil, že na policejní výzvu zareagovalo několik svědků konfliktu.

Podezřelí mladíci ve věku 18 a 19 let jsou obvinění z ublížení na zdraví, vydírání a výtržnictví, hrozí jim až 12 roků vězení. Hrůza je potkal uprostřed noci na 17. července v ostravské Stodolní ulici, kam se přišel bavit s přáteli po koncertu na doprovodném programu festivalu Colours of Ostrava. Podle dosavadních informací se mladíci prali a Hrůza je chtěl od sebe oddělit. Když se mu to nedařilo, chtěl zavolat policii. V tu chvíli se prý oba vrhli na něho. Záchranáři našli zpěváka ležet na ulici s rozbitou hlavou. Jeho manažerka zrušila všechny koncerty včetně toho na ostravském festivalu. Mnozí vystupující i diváci tam pak na něho vzpomínali s přáním, aby se brzy uzdravil a vrátil na pódia.

Michal Hrůza

Dvaačtyřicetiletý zpěvák se proslavil jako frontman skupiny Ready Kirken, s níž nazpíval řadu hitů. Od roku 2006 vystupuje s vlastní skupinou. Je mimo jiné autorem písně k seriálu Vyprávěj, k filmům Lidice nebo Zakázané uvolnění.

Ostravská Stodolní ulice, kde Hrůza ke zranění přišel, bývala kdysi vyhlášená jako centrum stylových klubů, zábavy, kvalitní hudby i jiného umění. V posledních letech její úroveň prudce upadla. Daří se tam hlavně překupníkům drog, násilí, krádežím a prostituci. Většina obyvatel Ostravy se Stodolní a jejímu okolí po setmění vyhýbá. Vedení města Ostravy si je toho vědomo. I s ohledem na incident se zpěvákem, který Ostravě nedělá dobrou reklamu, tam alespoň navýšilo počet strážníků. „Stodolní ulice bude nonstop pod kontrolou do té doby, dokud nebude bezpečnější,“ prohlásil ostravský primátor Petr Kajnar.