Toxoplazma spouští likvidaci rakoviny. Zatím jen u myší

Praha - Každý třetí obyvatel ČR žije podle odhadů s parazitem zvaným Toxoplasma gondii, který vyvolává známou „kočičí nemoc“ - toxoplazmózu. Zahraniční experiment na myších ale nedávno objevil i užitečnou funkci tohoto prvoka - pomáhá chránit organismus před rakovinou. Nová vakcína zachránila zhoubným melanomem napadené myši v 90 procentech případů.

„Jedná se o uměle připravený kmen, který se v těle nemůže množit. Místo toho však dokáže ovlivňovat imunitní systém. Většina nádorů ovlivňuje imunitní systém tak, aby je nenapadal. Ale toxoplazma umí nějakým způsobem zase zpátky imunitu zapnout,“ přiblížil povahu testované vakcíny profesor Jaroslav Flegr ve Studiu 6. Upozorňuje zároveň, že se stále pohybujeme na poli studie na myších, a co funguje na drobném hlodavci, nemusí fungovat u člověka. Kdyby tomu tak bylo, šlo by o zásadní objev, dodává.

Podle profesora Flegra by šlo o vyhánění belzebuba ďáblem. „Toxoplazma zřejmě v těle zůstane a také není žádné neviňátko. Dokáže s lidským organismem docela podstatně zacvičit,“ soudí přírodovědec. Připomněl takzvanou manipulační teorii, podle níž paraziti včetně toxoplazmy ovlivňují psychiku svých hostitelů.

U člověka se pak vliv toxoplazmy projevuje zpomalením reakčního času, muže činí podezřívavějšími, oproti tomu ženy důvěřivějšími. „Je celá řada psychických vlastností, ve kterých se nakažení liší od nenakažených,“ upřesnil Jaroslav Flegr.

Poprvé prospívá imunitě prvok

Jde o první případ, kdy se k vybuzení reakce imunitního systému na nádorové buňky použil parazitický prvok. Dosud se obdobný princip zkoušel pouze s viry, nebo bakteriemi, které většinou případný prospěch doprovázejí řadou problémů spojených s vedlejším účinkem produkovaných toxických látek.

  • Toxoplazmě se nejvíce daří ve střevě koček, kde završuje svůj životní cyklus a rozmnožuje se. Člověk pro ni představuje jen mezihostitele, do kterého se dostává náhodou. Zdrojem nákazy bývá nedostatečně tepelně zpracované maso. Ve Francii nebo v Německu se během svého života nakazí 80 procent populace, v rámci celého světa se počet nakažených pohybuje kolem 50 procent. Většina lidí ani nepostřehne, že se do nich parazit dostal.
Profesor Flegr: Toxoplazma proti rakovině (zdroj: ČT24)