Státní zástupce obžaloval 13 členů tzv. komanda ČEZu

Olomouc – Státní zástupce obžaloval 13 členů tzv. komanda ČEZu, kteří vymáhali dluhy za černé odběry elektřiny, měli ovšem používat nevybíravé metody. Potvrdil to státní zástupce Jiří Jančík. Muži jsou podezřelí z útisku a hrozí jim až půl roku vězení, uvedl server Aktuálně.cz. Pracovníci komanda měli speciální výcvik a nosili u sebe zbraně.

Pracovníci odboru netechnických ztrát od roku 2005 odpojovali odběratelům přípojky elektřiny. Přitom se ale měli dopouštět řady údajně nekalých praktik, ze kterých v roce 2008 obvinila policie 32 zaměstnanců ČEZu – např. kvůli vydírání nebo neoprávněnému vstupu na cizí pozemek. 

Už jednou přitom bylo trestní stíhání zastaveno, občanské sdružení ze Štarnova na Olomoucku však proti tomu podalo stížnost a krajské státní zastupitelství Ostrava předchozí usnesení o ukončení trestního stíhání 18. srpna zrušilo. Olomoucké okresní státní zastupitelství stíhání zrušilo 4. května, rozhodnutí se ale krajskému zastupitelství od samého začátku nelíbilo.

ČEZ je stále přesvědčen, že okresní státní zastupitelství zrušilo stíhání právem. Vyšetřování podle něj žádné důkazy o vině nepřineslo. Občanské sdružení s názvem Sdružení vydíraných občanů ozbrojeným komandem ale už dříve zaslalo pražskému městskému soudu žalobu. Pokud s ní uspěje, měla by na ni navázat série žalob o náhradu škody. Sdružení obviňuje ČEZ z vydírání, podvodu, porušování domovní svobody, poškozování cizích práv, neoprávněného podnikání, neoprávněného nakládání s osobními údaji a bezdůvodného obohacení. K žalobě se dosud připojilo 143 lidí z celé země.