Brněnští lékaři poprvé vrátili sluch do obou uší současně

Brno - Dětská nemocnice v Brně si může připsat další primát - jako první v republice voperovali dva kochleární implantáty najednou. V rámci jednoho zákroku je získala pětiletá Adéla, která přišla o sluch po zánětu mozkových blan. Dosavadní praxe fungovala tak, že lékaři voperovali vždy jen jeden implantát a po čase teprve vrátili sluch i do druhého ucha.

„Dcera prodělala zánět mozkových blan a během jednoho dne došlo k úplné ztrátě sluchu na obou stranách. Najednou si začala stěžovat, že je všechno potichu,“ popsal začátek černého scénáře otec pětileté Adélky, který si ale nepřál uvést své jméno. Podle lékařů byl jediným možným řešením kochleární implantát, a to co nejrychleji. „Po několika měsících zaroste závit, kam se elektroda zavádí, kostí. Takže se to musí udělat co nejdřív, než to zaroste,“ varoval přednosta ORL brněnské dětské nemocnice Ivo Šlapák.

Komunikovat s předškolákem, který najednou neslyší, byl pro rodiče nelehký úkol. „Problém je, že dcera neumí číst, takže komunikace byla složitější. Hlavní byla gestikulace o každodenních věcech, ale něco abstraktního nevysvětlíte,“ připustil otec a pokračoval: „Základní emoce vždy vycházejí z mimiky a všechno musí být názorné, musíte to jednoduše ukázat. Například jsme nafotili auto a místo, kde sídlí paní doktorka, aby věděla, že jedeme k ní,“ popsal náročné dorozumívání tatínek.

Podle lékařů bývá hluchota u dětí velmi často vrozená. Druhou nejpočetnější skupinou jsou právě malí pacienti po zánětu mozkových blan. Ačkoliv většina dětí se během dospívání s implantátem sžije a naučí se s ním komunikovat, stále si vypomáhají i odezíráním ze rtů. „Jen ti nejlepší pacienti se s ním naučí i telefonovat, což je tak 20 až 30 procent pacientů,“ doplnil Šlapák.

Na první zvuky si bude muset malá Adéla počkat ještě necelý měsíc, teprve potom lékaři její implantát postupně naladí, aby našli ideální hlasitost. Přístroj voperovaný do hlavy funguje tak, že přenáší zvuk přes elektrické impulsy.

Kochleární implantát popisuje lékař Ivo Šlapák (zdroj: ČT24)

Oboustranné implantaci dřív často bránily limity zdravotních pojišťoven, protože u obou uší zákrok vyjde na víc než milion korun. Lékaři teď věří, že úspěch operace Adély pomůže k tomu, aby se oboustranný zákrok stal i pro pojišťovny standardem.