Social Watch kritizuje Česko kvůli ubytovnám a protiromským protestům

Praha - Předražených a nevyhovujících ubytoven pro lidi v tísni přibývá, navíc v tuzemsku pokračují protiromské demonstrace. Takové shrnutí o České republice ve své výroční zprávě udělala mezinárodní organizace Social Watch. A znovu kritizuje i nedostatek žen v politice. Autoři zprávy však letošek hodnotí příznivěji než předcházející roky - oceňují hlavně opětovný vznik postu ministra pro lidská práva, víc žen ve vládě či přípravu zákona o sociálním bydlení.

Podle zprávy Social Watch loni v Česku panovaly „chaos a nekompetence“. Země zůstávala v recesi, nezaměstnanost byla rekordní a reálné mzdy poklesly, situace obyvatel se tak nezlepšila.

Ústřední problém: ubytovny

Social Watch kritizuje hlavně českou bytovou politiku, která je údajně nesystémová a nefunkční. Za hlavní problém autoři označili ubytovny. Podotýkají ale, že v ČR je to téměř jediné útočiště pro lidi v tísni. „Zároveň platí, že boom a zneužívání tohoto typu podnikání sociálně vyloučené a lidi bez domova vytváří,“ uvádí zpráva. Navíc v těchto zařízeních přibývá rodin s dětmi, seniorů i handicapovaných, dodává.

Podle autorů jsou ubytovny vůbec nejdražším podporovaným bydlením, které se hradí většinou z dávek. Stát na ně vydává stále víc miliard, neziskové organizace a jejich azylové domy či tréninkové byty ale dostatečně nepodporuje.

Social Watch se nelíbí ani to, že loni stejně jako v předchozích letech pokračovaly v mnoha městech protiromské demonstrace. „Svolavatelé je prezentovali jako protesty proti 'nepřizpůsobivým', což je kódové označení, které v ČR zdomácnělo, aby se ve veřejném prostoru nemuselo říkat přímo Romové,“ vysvětlují autoři studie.

Protiromská demonstrace ve Varnsdorfu
Zdroj: Radek Petrášek/ČTK

Social Watch vyzývá - zaveďte kvóty

A současně se vrací i k podzimním předčasným volbám. Po nich počet poslankyň klesl ze 44 na 39. Ženám tak ve sněmovně připadá necelá pětina křesel. Zatímco ženy nejčastěji kandidovaly z 21. místa, muži se nejčastěji objevovali na prvních pěti příčkách kandidátních listin. Podle zprávy je potřeba zavést kvóty.

Marcela Adamusová, genderová problematika, Social Watch

„Jsme přesvědčeni, že kvóty jsou potřeba. Ukázalo se, že přirozený vývoj nefunguje.“

Ovšem složení vlády je podle zprávy v tuto chvíli optimističtější, jsou v ní tři ministryně. Zpráva připomíná, že vládní ČSSD ženu nominovala do ministerské funkce ale až na druhý pokus poté, co mužský kandidát odstoupil. 

A nakonec - za dobrou zprávu Social Watch považuje obnovení postu ministra pro lidská práva i návrhy z koaliční smlouvy ke srovnání šancí žen a mužů. Jmenuje zavedení náhradního výživného či podporu flexibilních úvazků. Dokument se zmiňuje i o nové české diplomacii a jejím sporném přístupu k lidským právům, poukazuje na dohodu s Čínou.

  • Mezinárodní síť Social Watch zastřešuje 700 organizací ze sedmi desítek států. Zaměřuje se na boj s chudobou, rasismem a diskriminací i na ochranu životního prostředí. Českou část tvoří osm organizací - Ekumenická akademie Praha, Gender Studies, Fórum 50 %, Masarykova demokratická akademie, Nesehnutí, Trast pro ekonomiku a společnost, Eurosolar a Alternativa 50+.