Zítra sice zabouří, teplé počasí ale nekončí a hygieniky trápí sinice

Praha - Většinu území České republiky podle meteorologů zasáhnou v neděli bouřky. Místy budou velmi silné a mohou je doprovázet kroupy a nárazy větru. Český hydrometeorologický ústav zároveň vydal měsíční výhled počasí: Druhý prázdninový měsíc bude teplý, v jeho posledním týdnu se však ochladí. Rtuť teploměru by už neměla překročit 29 stupňů. Teplé a slunečné počasí ale přeje také sinicím. Hygienici už proto vydali varování před koupáním ve čtyřech přehradách.

Teplé počasí přeje sinicím (zdroj: ČT24)

Srážkově by měl být srpen průměrný, kvůli bouřkám však lze očekávat, že v četnosti dešťů budou velké lokální rozdíly. Nejvyšší průměrné teploty - kolem 26 stupňů - meteorologové předpovídají hned v příštím týdnu. Ve druhém a třetím srpnovém týdnu může rtuť teploměru vyšplhat až k 29 stupňům, průměrné teploty se ale budou pohybovat kolem 25 stupňů Celsia.

Nejchladnější srpnový týden pak přijde v závěru prázdnin, kdy se budou teploty držet kolem 22 stupňů. V posledním srpnovém týdnu meteorologové předpovídají také nejvydatnější deště, spadnout by v extrémním případě mohlo až 50 milimetrů srážek. V předchozích týdnech by mohly srážky dosáhnout úhrnu maximálně 30 milimetrů.

  • Varování ČHMÚ: Platí pro území Čech a pro Vysočinu od nedělních 10:00 do 20:00, pro Moravu pak od 13:00 do 23:00. Pouze v Moravskoslezském kraji očekávají meteorologové méně silné bouřky s nižším stupněm nebezpečí.

V oblastech zasažených přívalovými srážkami by lidé měli počítat s rychlým odtokem vody ze svahů, s podemletím silnic či se zatopením níže položených míst a sklepů. Meteorologové doporučují zajistit dveře a okna před silným nárazovým větrem a odstranit nebo upevnit volně položené předměty, například zahradní nábytek.

Intenzivnější srážky mohou podle stávajících předpokladů pokračovat i v příštím týdnu.

VÝSTRAHY ČHMÚ NA VELMI SILNÉ BOUŘKY:

  • neděle 10:00–23:00: Čechy a Vysočina
  • neděle 13:00–23:00: Morava

Kvůli horkému počasí ale nevarují jen meteorologové, upozornění na množící se sinice totiž vydali i hygienici - nedoporučují koupání v některých přehradách a nádržích. Teplé a slunečné počasí v minulých týdnech totiž přálo sinicím - na čtyřech místech v Česku tak už kvůli jejich nadměrnému množství platí úplný zákaz koupání. Mezi ně patří i nádrž Orlík, zákaz koupání tady kvůli sinicím platí už od poloviny července.