Už jsem to vyřešil, řekl obžalovaný po vraždě studentky manželce

Ostrava - Důležitým svědkem vraždy dívky a jejího dědečka v Raškovicích, ze kterých se zodpovídá učitel Ondřej Dlouhý, je manželka obžalovaného. Před zločinem s ním byla kousek od místa činu. Krátce předtím se jí také přiznal ke vztahu se studentkou i strachu z následků. Věděla, že má zbraň. Snažila se ho uklidnit a odvézt ho z Raškovic pryč, nicméně jí utekl. Když pak slyšela první výstřel, myslela si, že postřelil sám sebe.

Manželství s Ondřejem Dlouhým, se kterým se poznala na vysoké škole, charakterizovala Kateřina Dlouhá jako šťastné. Nikdy se prý nechoval agresivně, ale byl značně uzavřený. Potvrdila slova psychiatrů, že si nevěří a podceňuje se. Snažila se ho povzbudit. Poté, co nastoupil jako učitel na střední odbornou školu ve Frýdku-Místku, uzavřel se ještě více. „Nemluvil se mnou, chodil se svěšenou hlavou. Posílala jsem ho k psychologovi, ale nechtěl. Měl strach, že by přišel o zbrojní průkaz,“ líčila žena u soudu.

V té době se seznámil se studentkou, která se učila cukrářkou. Doučoval ji angličtinu. Vznikl mezi nimi důvěrný vztah, který trval několik týdnů. Pak ho dívka začala odmítat a hrozit, že všechno řekne ve škole a také jeho manželce. Z toho měl veliký strach.

Přiznání na procházce kolem řeky

Když mu 4. listopadu 2013 skončilo vyučování, manželka mu telefonovala. Dlouhý už byl tou dobou v Raškovicích, ozbrojený třemi zbraněmi a spoustou nábojů. „Měla jsem strach, že si něco udělá, vedl všelijaké dvojsmyslné řeči, často říkal, že mu stejně uteču,“ líčila žena. Do telefonu jí řekl, kde je, a vyzval ji, ať si přijede pro snubní prsten. Tak za ním spěchala. Procházeli se kolem řeky a on se jí svěřil se svým trápením se studentkou. Tvrdil, že ho vydírá. Ukázal jí zbraň, kterou si prý přiložil k hlavě.

„V jednu chvíli došlo k tomu, že se jí manžela podařilo přesvědčit, aby nasedl do auta a jel s ní domů. Když však jeli kolem rodinného domu oběti, z auta vyskočil,“ řekl státní zástupce Vít Legerský. Dlouhá uvedla, že už byla tma a on někam zmizel. Pak slyšela výstřel a ihned zavolala policii. Její manžel běžel z auta za studentkou, kterou zahlédl stát za plotem. Vystřelil na ni, ale minul. Utekla do domu, střílel do oken, jedním rozbitým se dostal dovnitř, kde zastřelil jejího dědečka a postřelil babičku. Před její matkou pak zastřelil i sedmnáctiletou dívku. Těsně předtím jí vyčetl, že mu zničila život.

Žena muže nezavrhla ani po vraždách

Krátce po masakru, při kterém vystřílel až sto nábojů, zvedl manželce telefon. „Říkal, že už to vyřešil. Řekl, že to nezvládl, a prosil o odpuštění. Řekl, že někdo přežil a jistě zavolá pomoc,“ vypověděla žena. Přesto, co udělal, na něho nezanevřela. Pravidelně ho navštěvuje ve vazební věznici. Pomoct se mu snaží také obhájkyně Irena Křivánková. „Byla u něho zjištěna kombinovaná porucha osobnosti. Před činem bylo jeho vědomí i v důsledku rozrušení značně zúženo a podle mého názoru nedokázal správně vyhodnotit situaci,“ uvedla Křivánková. Prezentuje názor, že nešlo o úmyslné vraždy, jak tvrdí obžaloba, ale o zabití. Podle soudních znalců byl příčetný a je za své činy odpovědný. Hrozí mu až doživotí.

V případu raškovických vražd vypovídala manželka obžalovaného. (zdroj: ČT24)