Bouřky dnes vtrhnou na Moravu, oteplí se až příští týden

Praha - Česku hrozí silné bouřky. Výstraha meteorologů platí do dnešních jedenácti hodin v noci pro Vysočinu a celou Moravu. Varují také před silným nárazovým větrem. V oblastech zasažených přívalovými srážkami se mohou rozvodnit malé potoky. Proměnlivé a spíše chladnější počasí by pak mělo vydržet celý týden.

Bouřky se budou během odpoledne tvořit především v Moravskoslezském, Olomouckém a Zlínském kraji, ani Jihočeský kraj se jim ale nevyhne. Naopak na většině území Čech má počasí charakter trvalého deště. „Je to spíše běžný déšť, sice trvalejší, na některých místech trochu vydatnější, ale srážkové úhrny nejsou tak velké, aby to způsobilo nějaké komplikace,“ konstatoval meteorolog Michal Žák. Srážky by se pak měly postupně přesouvat k severovýchodu.

Letní teploty nás ale tento týden nečekají. Rtuť teploměrů vystoupá jen něco málo nad dvacet stupňů Celsia. Přeháňky se budou objevovat spíše o víkendu. Po neděli by se ale opět mohlo oteplit. Se silnými bouřkami se potýká i západ kontinentu, například ve Velké Británii hrozí kvůli silným dešťům lokální záplavy.