Pořadatelé „losovaček“ půjdou za manipulace před soud

Praha – Za manipulaci s tzv. elektronickými losovačkami, které v minulosti probíhaly v rámci některých veřejných soutěží, půjde před soud patnáct lidí. Vrchní státní zastupitelství v Praze podalo obžalobu, za sjednání výhody při zadání veřejné zakázky, poškození finančních zájmů EU a dotační podvod hrozí každému z obžalovaných až deset let vězení.

Půlmiliardová zakázka na modernizaci silnic nebo tendr na rekonstrukci budovy v Kladně za 135 milionů korun se podle policie staly cílem manipulací při elektronickém losování uchazečů o veřejné zakázky. Jednalo se o losování, která měla náhodně omezit počet přihlášených zájemců na předem stanovený počet.

Skupina administrátorů veřejných zakázek, dodavatelů elektronických losovacích zařízení a podnikatelů, kteří měli na manipulaci zájem, se pokusila ovlivnit jedenáct výběrových řízení. Státní zástupkyně uvedla, že se obžalovaným podařilo ve třech případech zakázku opravdu ovlivnit, ve zbývajících osmi případech je policie obvinila z pokusu o zmanipulování. Celková škoda činí podle policie 33 milionů korun. „Konkrétně byla podána obžaloba na celkem patnáct osob, z toho jedna osoba je v procesním postavení spolupracujícího obviněného,“ přiblížila žalobkyně Daniela Smetanová.

Kdo konkrétně stane před soudem, nechtěla policie ani státní zástupkyně upřesnit. Podle dřívějších zjištění ČT jsou mezi obviněnými například zástupci společností Kleris, Inženýrských služeb Hradce Králové nebo aktéři proslulé karlovarské losovačky, Lidové noviny před časem uvedly, že jako spolupracující obviněná figuruje v kauze podnikatelka, která rovněž vystupuje jako klíčová svědkyně v kauze Davida Ratha.

Samotná manipulace s tendry údajně probíhala prostřednictvím losovacích zařízení v podobě notebooků se speciálním programem vytvořeným českou firmou. Program vybral jen ty podnikatelské subjekty, jejichž identifikační čísla do losovacího zařízení předem zadala obsluhující osoba. Po skončení losování software opět automaticky odstraňoval veškerá data. Takto ovlivněné soutěže probíhaly v roce 2011. Policie začala patnáct lidí stíhat o rok později.